Alles loslaten en de sprong wagen

Geschreven door
Stéphanie Etienne

De media en het internet overstelpen ons met succesverhalen over jonge, beginnende ondernemers. Niet zelden leidt zo'n verhaal tot de stille vraag: 'Wat als ik mijn job zou opgeven om een eigen zaak te beginnen?'. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De maandag erop sta je gewoon weer met je favoriete collega bij de koffiemachine na te praten over hoe je weekend is geweest. Denk de volgende keer dat dat gevoel je bekruipt terug aan onze goede raad hieronder.

Heb je een idee?

Het is goed je eigen baas te willen zijn. Maar dan heb je wel een idee nodig, en vooral een idee dat werkt.
Om te weten of je project kans op slagen heeft, zit er maar één ding op: een marktonderzoek uitvoeren. Alleen zo kan je je een beeld vormen van de haalbaarheid van je project. We raden je ook aan om erover te praten met je entourage: je vrienden, familie en collega's. Je zal direct weten of je idee steek houdt of niet.

Heb je er de middelen voor?

Twee belangrijke punten:

  • hoe zie je je bij je huidige werkgever vertrekken? Je ontslag indienen, een akkoord vinden met je baas, buitengewoon verlof vragen om je zaak van de grond te krijgen, ontslag (om bedrijfseconomische redenen, bijvoorbeeld). Informeer of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering of andere welkome uitkeringen. Wat je kiest zal afhangen van je economische en sociale situatie.
  • je financiële situatie (want er zijn er helaas maar weinig die van de liefde kunnen leven). Heb je al een bepaalde som verzameld? Heb je investeerders die klaar staan om bij te springen? Handel je op eigen houtje of werk je met partners om de kosten te delen? Dat zijn stuk voor stuk cruciale vragen.
Je eigen baas zijn.

Heerlijk om geen verantwoording meer hoeven af te leggen aan een baas en om je dagen in te delen zoals jij dat wil, maar wat betekent het precies om zaakvoerder te zijn?


Taken waar je een grondige hekel aan hebt, zal je vroeg of laat toch moeten doen.

  • Ben je geen fan van administratie en papieren? Je hebt geen keuze. Je zal toch een minimum aan papierwerk moeten doen, of de papierberg wordt te groot.
  • Ben je niet handig met de computer? Je hoeft daarom geen computergenie te worden, maar je moet wel leren hoe je een mailbox of Facebookaccount beheert en hoe je werkt met programma's zoals Excel of PowerPoint.
  • Verleid je prospecten. Anders wordt het onmogelijk om je product aan de man te brengen, hoe goed het ook is. Ben je geen geboren verkoper? Geen probleem: een goede coaching doet wonderen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.