Beroepskosten inbrengen? Zo ga je als zelfstandige met telecomkosten om

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Als je een eigen zaak begint, zit je ongetwijfeld met heel wat vragen. Een daarvan is wellicht hoe je je telecomkosten als zelfstandige moet inbrengen. Hoe weet je hoeveel je kunt aftrekken van je belastingen? Of hoe je je kosten exact berekent? We geven je graag wat goede raad mee!

Welke beroepskosten komen in aanmerking?

Net zoals bij andere kostenposten (denk aan restaurantbezoeken of de aankoop van materiaal) moet je je telecomkosten onderverdelen in persoonlijk en professioneel gebruik. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want je internetverbinding thuis is bijvoorbeeld al een grijze zone. Die gebruik je namelijk zowel voor je werk als voor privédoeleinden. Zulke kosten worden ‘gemengde kosten’ genoemd.

 

Van je gemengde kosten mag je enkel het werkgedeelte inbrengen. Begin dus maar te rekenen! Opgelet: je moet kunnen bewijzen hoe je tot je resultaat gekomen bent, bijvoorbeeld met behulp van een gedetailleerde telefoonrekening waarop je een onderscheid maakt tussen de telefoontjes die je pleegde voor je werk, en die naar vrienden of familie. Telefoonrekeningen en andere documenten die als bewijsmateriaal dienen, moet je gedurende zeven jaar bijhouden.

Gelukkig hoef je niet voor elke kost je rekenmachine boven te halen. Je maakt namelijk ook beroepskosten, en die mag je volledig inbrengen – onder meer op voorwaarde dat ze je helpen om “inkomsten te verkrijgen of te vergroten”. Hieronder valt bijvoorbeeld een professioneel fotoapparaat om de producten in je webshop van afbeeldingen te voorzien. Je moet dan wel een aankoopfactuur kunnen voorleggen, een betalingsbewijs, een kassabon, … Kortom: alle documenten die de aankoop en de datum van aankoop bewijzen.  

Hou je kalender in de gaten!

Je hebt nu een zicht op de kosten die je mag inbrengen én je kunt bewijzen dat je die uitgaven ook effectief gedaan hebt. Prima, maar je bent er nog niet helemaal. Die uitgaven moeten namelijk nog aan bepaalde extra voorwaarden voldoen.

  • Ofwel moet je die uitgaven doen in het jaar waarin je ze van je inkomsten aftrekt.
  • Ofwel moeten ze een zekere, vaststaande schuld vormen. Dat betekent dat het bedrag van de schuld tegen het einde van het jaar opgenomen is.
Denk ook aan je multimediatoestellen

Niet alleen je telecomkosten kun je inbrengen. De apparaten die je nodig hebt voor je werk, zoals je smartphone of tablet, komen hier evengoed voor in aanmerking. Goed om te weten: hier staat geen limiet op. Of je nu 100 of 1.000 euro uitgeeft aan je smartphone of tablet, bepaal je helemaal zelf.

Ook hier geldt dat je je aankoopbewijzen (je kassaticket of factuur) goed moet bijhouden. Tip: maak er kopieën van. Zo heb je niet alleen een exemplaar voor je boekhouding, maar ook eentje dat als garantiebewijs kan dienen.


Meer weten? Deze handige websites helpen je vast op weg!

https://www.1819.brussels/nl
https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen
https://www.wikipreneurs.com

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.