Deze boekhoudtools maken je werk een hoop eenvoudiger

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Een correcte boekhouding voeren, is essentieel voor je onderneming. Maar het is niet altijd eenvoudig. Ontdek hoe jij het kunt aanpakken!

Of je nu een eenmanszaak of een heuse scale-up hebt: een correcte boekhouding voeren is essentieel om de toekomst van je onderneming te vrijwaren. Een goede boekhouder in de arm te nemen is een voor de hand liggende oplossing, maar er zijn tal van denkbare scenario’s waarin dat niet vanzelfsprekend is. Geen nood: je boekhouding zelf doen is niet onmogelijk, en al zeker niet met deze tools!

Enkelvoudige versus dubbele boekhouding

Zolang je minder dan 500.000 euro jaaromzet draait – en je ondernemingsvorm geen vennootschap is – mag je werken met een enkelvoudige of vereenvoudigde boekhouding. Alle andere ondernemingen zijn wettelijk verplicht om een boekhouder in dienst te nemen en een dubbele boekhouding te voeren. Bij een enkelvoudige boekhouding is het belangrijk om de inkomsten en uitgaven van je onderneming goed bij te houden en aan te geven bij de overheid. Je boekhouding moet volgende zaken bevatten:

  • Een verkoopdagboek waarin je al je facturen chronologisch en met opeenvolgende factuurnummers opneemt,
  • Een aankoopdagboek waarin je al je uitgaven oplijst,
  • Een financieel dagboek met kasboek voor je uitgaven en ontvangsten in contant geld en een bankboek voor je uitgaven en ontvangsten via een bankrekening,
  • Een inventarisdagboek met de beschrijving en waardering van je stock.

Als je btw-plichtig bent, moet je bovendien elk kwartaal een btw-aangifte doen.

Tools voor kleine ondernemers

Of je nu zelf een boekhouder inschakelt of niet, elke ondernemer moet met de cijfers van zijn of haar onderneming bezig zijn. In principe kun je je boekhouding in Excel of een andere spreadsheet voeren, maar omdat dat geen specifieke boekhoudsoftware is, zul je er zelf veel extra werk aan hebben én alles moeten dubbelchecken op reken- en tikfouten. Voor boekhoudpakketten betaal je wat meer, maar daar staat tegenover dat ze je heel wat tijd besparen. Enkele interessante opties voor ondernemers:

  • Cashaca is een eenvoudig boekhoudpakket waarmee je je boekhouding overzichtelijk houdt. Je kunt het programma 2 maanden gratis testen.
  • Yuki is een boekhoudprogramma waarmee je ook kunt boekhouden met je smartphone. Deze software is niet gratis. Ook Thinq is zo’n app, en die kun je 30 dagen gratis uitproberen.
  • Octopus is een online boekhoudprogramma dat vrij goedkoop is en intuïtief werkt.
  • Andere gekende programma’s zijn Kluwer, Winbooks en Exact Online. Via die laatste kun je ook talloze blogartikelen over boekhouden terugvinden.

Tip: werk je samen met een boekhouder? Kies je boekhoudpakket dan in overleg met hem of haar.

 

Heb je deze podcast al gehoord? Jeroen De Wit van Teamleader spreekt over HR. Luister hier naar zijn tips !

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.