Digitale revolutie – en alles loopt anders op de werkvloer

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

De digitale omwenteling die veel bedrijven vandaag doormaken heeft een enorme impact op de manier waarop ze zich organiseren. In tegenstelling tot wat soms wordt gevreesd, maakt die revolutie mensen niet overbodig – samenwerking is en blijft een must, over alle bedrijfsniveaus heen – al moeten werknemers zich soms wel heroriënteren. Digitale vaardigheden komen bijvoorbeeld bovenaan het verlanglijstje te staan. De klassieke werkplek dreigt echter wél zijn centrale rol te verliezen.

Digitale vaardigheden: de weg naar werk

Digitale ontwikkelingen komen aan een sneltempo op ons af, en de specifieke kennis en vaardigheden die bedrijven verlangen van hun werknemers evolueren mee. De vraag naar digitale vaardigheden sijpelt bovendien door naar de ‘klassieke’ beroepen: voor maar liefst 90% van alle jobs is een minimum aan ‘digital savviness’ vereist, zo blijkt uit een enquête van de Europese Commissie uit 2017. En de toenemende digitalisering van die jobs verandert onvermijdelijk de manier waarop ze uitgevoerd worden. De toenemende populariteit van cloudcomputing betekent bijvoorbeeld dat verkopers zich op data baseren om een persoonlijke aanpak te garanderen en dat ze op hun tablet makkelijk virtuele productdemonstraties kunnen geven.

Daarnaast heeft de digitale transformatie volslagen nieuwe beroepen gecreëerd die tegemoetkomen aan de wens (én de nood) om de digitale ‘customer journey’ te begrijpen en te optimaliseren:

  • developers, die een enorm gegeerd profiel hebben
  • data analisten, die oplossingen ontwikkelen om met de massa gegevens binnen organisaties om te gaan – en er lessen uit te trekken
  • UX designers, die de navigatie op (steeds talrijker wordende) online interfaces uittekenen en optimaliseren
  • community managers, die een nog belangrijkere rol zullen innemen naarmate het belang aan communicatie in het digitale universum toeneemt

Deze beroepen krijgen vandaag ook buiten de digitale sector meer en meer vorm – denk aan banken, verzekeraars, e-commerce, toerisme, en ga zo maar door. Daarnaast kunnen we niet meer om de groeiende invloed heen van technologische domeinen zoals artificiële intelligentie of cybersecurity.

Werkplek 3.0: veelzijdig en gebruiksvriendelijk

De aanwezigheid van moderne netwerken en het feit dat we altijd en overal verbonden zijn, zorgt ervoor dat de fysieke grenzen van werkplekken vervagen. De functie van werkruimtes zoals kantoren, die zo lang het hart van zowat alle professionele activiteiten vormden, wordt hoe langer hoe meer in vraag gesteld. Vanop afstand werken is bijvoorbeeld perfect mogelijk dankzij de huidige digitale hulpmiddelen, zodat de volledig mobiele werknemer allang geen utopie meer is. Deze evolutie richting de ‘bevrijde werkplek’ die alle betrokken meer autonomie en vrijheid geeft, is cruciaal – zeker als je weet dat bedrijven naarstig op zoek zijn naar manieren om de motivatie van werknemers te verhogen.


Meer weten over coworking spaces? We zetten de tofste plekken op een rijtje!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.