Een bedrijf starten als 50-plusser: dit moet je weten

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

We moeten met z’n allen steeds langer werken, maar dat wil niet zeggen dat we altijd dezelfde job blijven doen. Almaar meer mensen wagen hun kans als zelfstandige, ook na hun vijftigste. De cijfers liegen er niet om: het is nooit te laat om de overstap te maken!

Een bedrijf starten: waar begin je?

Zelfstandige worden doe je natuurlijk niet zomaar. Afhankelijk van jouw situatie, ziet jouw parcours er anders uit. Misschien heb je jarenlang in een vakgebied gewerkt en wil je dat nu liever onder jouw eigen voorwaarden doen. Ofwel ben je toe aan een nieuw avontuur en wil je net een complete carrièreswitch doorvoeren. Of je bent werkloos en komt in aanmerking voor het traject ‘maak werk van je zaak’ van de VDAB. In elk geval moet je nog op zoek naar de ondernemingsvorm die het best bij jouw idee past.

Kortom, er zijn veel opties. Het loont om informatie te winnen, research te doen over het domein waarin je wil beginnen en je te laten bijstaan door een belangenverdediger als Unizo.

Hoofdberoep of bijberoep?

Voor je zelfstandige kunt worden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je hebt een ondernemingsnummer en een bankrekening nodig en je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je staat als zelfstandige immers zelf in voor je sociale bijdragen en zal een dus maandelijkse som moeten betalen.

 

Heb je nog een job of een vervangingsinkomen? Dan kun je ook starten als zelfstandige in bijberoep. Die stap is wat minder drastisch: je betaalt een beperkte sociale bijdrage en behoudt alle sociale voordelen die je in je job opbouwt. Als je inkomen als zelfstandige minder dan 25.000 euro bedraagt, ben je bovendien recht op vrijstelling van BTW.

‘Age doesn’t matter’

Het lijkt misschien heel wat, maar als 50-plusser heb je gelukkig ook een streepje voor. Je netwerk is ongetwijfeld groter, je beschikt allicht over een groter budget dan een startende twintiger en je hebt heel wat meer ervaring – zeker als je verdergaat in een sector waarin je al jaren hebt gewerkt. Maar zelfs wanneer je aan een compleet nieuw avontuur begint, geldt het cliché: zelfkennis is het begin van alle wijsheid. En die heb jij zonder twijfel!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.