Een gezond bedrijf met gezonde werknemers? Enkele tips!

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Sinds 2004 stijgt het ziekteverzuim van Belgische werknemers – zowel kort verzuim (minder dan een maand afwezigheid) als lang verzuim (een maand tot een jaar onafgebroken afwezigheid) – al elk jaar gestaag. In 2016 was 62,65% van de werkende bevolking minstens 1 dag afwezig wegens ziekte; op honderd werkdagen bleef de Belg gemiddeld 5,52 dagen ziek thuis. De kosten van arbeidsongeschiktheid liggen stilaan hoger dan de kosten van werkloosheid. Dat weegt zwaar door op ons socialezekerheidsstelsel, maar natuurlijk heeft ziekteverzuim ook aanzienlijke financiële gevolgen voor jouw bedrijf. Hoe ga je voor méér gezonde werknemers? We geven je graag enkele tips.

Gezonde werknemers bewegen veel

Dat de hoeveelheid sport of beweging recht evenredig is met het geluks- en gezondheidsniveau van werknemers, hoeft allang geen betoog meer. Je kunt je medewerkers natuurlijk niet op de loopband dwingen, maar toch heb je wellicht meer invloed op hun conditie dan je denkt. Een eigen fitnessruimte installeren behoort misschien niet tot de mogelijkheden, maar je kunt je werknemers wél kortingen aanbieden op fitnesscentra of sportzalen in de buurt van je zaak. Ook een fietsvergoeding toekennen, kan helpen om je team aan het trappen te krijgen.

Maak gezond eten makkelijk

Een tweede belangrijk onderdeel van gezond leven is gezond eten. Trekt je team onder de middag steevast naar een fastfoodrestaurant voor een snelle hap? Daarmee bewijzen ze hun lichaam absoluut geen dienst. Jij kunt een verandering in hun eetpatroon aanmoedigen – zelfs als je bedrijf geen eigen restaurant heeft. Vul de bedrijfskeuken bijvoorbeeld met fruit en gezonde snacks zoals noten of granola-repen, vraag je werknemers om elke vrijdag een gezonde lunch voor heel het team te bereiden (werk met een beurtrol) en vul de frisdrankenautomaat met gezonde sapjes. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Voorzie vaccinaties voor oudere werknemers

De tijd dat werknemers op hun zestigste met pensioen gingen, is voorgoed voorbij. Vandaag werken de meeste mensen een pak langer – en dat heeft zo z’n gevolgen. Heb jij veel oudere werknemers in dienst? Dan moet je extra waakzaam zijn, want hun immuunsysteem reageert trager dan dat van jongere mensen, waardoor ze vatbaarder zijn voor griep, verkoudheden en andere virussen of bacteriën die zich weleens in drukke kantoren ophouden.

Vaccinaties kunnen soelaas brengen. Moedig werknemers bovendien aan om thuis te blijven of van thuis uit te werken als ze zich niet goed voelen. Ziek gaan werken geniet in België behoorlijk wat aanzien, maar het is eerder dom dan dapper: het risico om collega’s te besmetten is zeer groot. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat drie tot vijf dagen thuisblijven met griepsymptomen in plaats van te gaan werken, de verspreiding van griep met maar liefst 75% zou doen dalen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.