Een vennootschap oprichten: wanneer en waarom?

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Heb je een eenmanszaak opgericht? En is je onderneming volop aan het groeien? Dan kan het voor jou misschien wel voordelig zijn om een vennootschap op te richten. We zetten de voordelen op een rij en geven enkele handige tips mee.

Wanneer overstappen naar een vennootschap?

Het ideale moment om je activiteit in de vorm van een vennootschap te beginnen uitoefenen, hangt af van je specifieke situatie. Zou je netto meer overhouden als vennootschap dan als eenmanszaak? Geen onbelangrijke vraag. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat een bedrijf met minstens 125.000 euro inkomsten – vóór fiscale en sociale lasten – in de vorm van een vennootschap meer netto-inkomsten overhoudt dan een eenmanszaak. Vraag sowieso raad aan je boekhouder, bedrijfsadviseur of financieel adviseur alvorens je de stap waagt.

Tal van voordelen

Het grootste voordeel aan een vennootschap is de welomlijnde juridische structuur. Zo krijgt iedereen een duidelijke taakverdeling en afgebakende bevoegdheden binnen de onderneming. En dat is goed voor je geloofwaardigheid. Het verbetert bijvoorbeeld je onderhandelingspositie bij een aanvraag voor een krediet of subsidies. En er zijn nog meer straffe voordelen:

  • Dankzij de structuur kun je ook personeel aanwerven en een vertrouwensrelatie met hen opbouwen.
  • Voor vennootschappen met een belastbaar inkomen tot 322.500 euro bestaat er een verlaagd progressief tarief. De vennootschap wordt dan 'per schijf' belast.
  • Als zaakvoerder kun je met een bedrijfswagen rijden die helemaal door de vennootschap wordt gefinancierd en deels aftrekbaar is. Als je kiest voor een groene wagen kan de aftrek zelfs oplopen tot 120 procent.
  • Er is een duidelijker onderscheid tussen het privé en het professioneel vermogen, waardoor je privévermogen beter beschermd is.
  • Als je vennootschap actief is in de reële economie kan de schenking van de aandelen aan derden worden vrijgesteld van belastingen.
Wees goed voorbereid!

Sta je op het punt over te stappen naar een vennootschap? Lees zeker deze tips nog eens door:

  • Neem de tijd om de voor en nadelen van de overstap naar een vennootschap af te wegen en hou daarbij rekening met de gevolgen van een overdracht of stopzetting van je activiteiten.
  • Omring je met bekwame mensen, zoals je notaris, financieel adviseur of bedrijfsadviseur, om je te helpen bij de voorbereiding.
  • Houd in een overgangsplan bij op welke punten je moet letten en welke timing ze vereisen.
  • Werk in samenwerking met een bedrijfsadviseur met kennis van vennootschappen een financieel plan uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je nog praktische vragen over deze stap in je groeiproces? Orange-partner SDZ staat voor je klaar!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.