Gedeeld leiderschap: niet langer alles in je eentje beslissen

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

‘Het nieuwe managen’ wordt gedeeld leiderschap weleens genoemd. Of ook nog: ‘het leiderschap van de toekomst’. Is jouw onderneming ook klaar om de stap te zetten van traditioneel top-downmanagement naar vernieuwend gedeeld leiderschap? In dit artikel lees je wat er zoal bij komt kijken. 

Wat betekent gedeeld leiderschap nu precies?

Gedeeld leiderschap maakt komaf met de traditionele manier van leidinggeven, waarbij een baas instructies geeft aan zijn werknemers. In de hedendaagse bedrijfswereld staan flexibiliteit en dynamiek centraal – kort op de bal spelen en zo je klanten een uitstekende service verlenen, dát is de boodschap. In die optiek past gedeeld leiderschap veel beter. Het betekent dat iedere medewerker mee beslist over de gang van zaken, en dat de eindverantwoordelijkheid dus niet langer alleen bij de baas ligt. Het voordeel voor jou als jonge ondernemer is dat je dankzij gedeeld leiderschap de verantwoordelijkheden beter kunt verdelen. Het voordeel voor je medewerkers is dat zij zich meer betrokken voelen bij de onderneming. 

Wat gedeeld leiderschap je onderneming zoal opbrengt

En dat zijn niet de enige voordelen van deze nieuwe manier van leidinggeven.  

  • Gedeeld leiderschap verhoogt het engagement van je medewerkers. 

  • Het creëert meer mogelijkheden tot kennisdeling en expertisevergroting op de werkvloer. 

  • De workload wordt evenwichtiger verdeeld, wat eenieders work-life-balance ten goede komt. 

  • De dienstverlening verbreedt, en je klantenportefeuille daardoor ook. 

Gedeeld leiderschap implementeren

Inzetten op gedeeld leiderschap in je onderneming vergt wel een fikse mentaliteitswijziging, zowel bij de leiders als de medewerkers. Conservatieve leiders zullen hun autoriteit misschien bedreigd zien, en sommige medewerkers zijn misschien nog niet klaar om meer verantwoordelijkheden te dragen. Coaching is dus geen overbodige luxe om de transitie van traditioneel naar gedeeld leiderschap vlot te laten verlopen. Ook communicatie is cruciaal: gedeeld leiderschap vraagt om een duidelijk communicatieprotocol. En tot slot is flexibiliteit het hoogste goed in een veelbetekenende overstap als deze – meer nog, het is een essentiële vaardigheid in élk veranderingstraject. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.