Geen bijkomende kosten meer voor elektronische betalingen

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Sinds 9 augustus mag je geen extra kosten meer aanrekenen wanneer een klant elektronisch betaalt. We overlopen even wat er allemaal verandert. 

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord. Sinds 9 augustus mag je geen extra kosten meer aanrekenen wanneer een van je klanten wil betalen met bankkaart, overschrijving of domiciliëring.
Wat verandert er voor jou? We zullen het samen even bekijken.

Dit is verboden

Tot voor kort mocht je een klein bedrag factureren wanneer iemand met de kaart wilde betalen. Zo kon je de kosten recupereren die deze service met zich meebrengt.
Sinds 9 augustus mag je je klanten niets extra's meer aanrekenen wanneer zij elektronisch willen betalen.
Dat geldt zowel voor debetkaarten (Bancontact, Maestro, V PAY) als voor kredietkaarten (Mastercard, Visa, American Express, Diners Club...). Maar ook voor alle overschrijvingen en domiciliëringen binnen de SEPA-zone (Europese Unie en enkele andere Europese landen zoals IJsland, Noorwegen en Zwitserland).
Zowel aankopen in een winkel als online aankopen vallen onder dat verbod.

Betalingen weigeren onder voorwaarden

Op voorwaarde dat je dat duidelijk kenbaar maakt aan je klanten, mag je als handelaar betalingen met bankkaart volledig weigeren of beperkt toestaan vanaf een bepaald bedrag.
Bijvoorbeeld, je hanteert een minimumbedrag van 15 euro.
Wat je niet mag doen, is cash betalingen weigeren en alleen betalingen met bankkaart toestaan.
Contante betalingen blijven een wettelijk betaalmiddel waarvan de consument altijd gebruik moet kunnen maken. Denk erom dat bedragen boven de 3.000 euro niet contant mogen worden betaald.

Goed om te weten

Het staat je natuurlijk vrij om betalingen met bankkaart aan te moedigen door je klanten bijvoorbeeld een korting aan te bieden wanneer ze op die manier betalen.
De afschaffing van de transactiekosten heeft als doel de ontwikkeling van nieuwe betaalproducten te stimuleren, zoals mobiel betalen en contactloos betalen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.