Gegevensbescherming: wat je moet weten over encryptie

Geschreven door
Simon van Cauteren

Gegevensbescherming is vandaag terecht een hot item. Voor de particulier, die zijn Facebookprofiel liever niet gehackt wil zien. En uiteraard ook voor de professional, die zijn databank vol klantengegevens veilig wil afschermen. Encryptie is daarbij het sleutelwoord (pun intended).

Wat is encryptie?

Encryptie betekent ‘versleutelen’. Je kunt gegevens volgens een algoritme versleutelen, zodat je er enkel bij kan door een wachtwoord te gebruiken. Op die manier blijven de gegevens verborgen voor onbevoegden – alleen wie het paswoord kent, kan ze raadplegen. De versleutelde gegevens kun je natuurlijk ook decrypteren, zodat ze opnieuw beschikbaar zijn. Encryptie is met andere woorden een onlosmakelijk onderdeel van gegevensbescherming.

Soorten encryptie

Grosso modo zijn er twee soorten van encryptie: software- en hardware-encryptie. Encrypteren via software betekent in de praktijk dat je je paswoord via het toetsenbord op je computer ingeeft en op die manier je gegevens ontsleutelt. Bij encryptie via hardware gebeurt dat via een externe tool, zoals een vingerafdruklezer of een speciaal toetsenblok. De laatste methode maakt het hackers nóg moeilijker om de sleutel tot de encryptie te achterhalen.

Je wachtwoorden versleutelen

Een andere manier om je gegevens te beveiligen heet ‘hashing’. Met een hashing-algoritme is het mogelijk om wachtwoorden versleuteld op te slaan, zodat ze niet bekendgemaakt worden wanneer een onbevoegde het bestand opent.

Encrypted chatten

We communiceren vandaag meer online dan via de telefoon of face-to-face. Bang dat je je privé- of professionele onlinegesprekken op het net te grabbel gooit? Dat hoeft niet als je WhatsApp gebruikt. Dit chatsysteem is volledig versleuteld. Het bevat zelfs een verificatiemelding die je naar je gesprekspartner kunt verzenden om aan te geven dat jullie gesprek ‘encrypted’ is.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.