Hoe zit het nu weer met de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen?

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Sinds 1 januari 2016 zijn kleine ondernemingen die jaarlijks minder dan 25.000 euro omzet draaien, vrijgesteld van btw. Maar ze moeten er wel het een en ander voor in orde brengen. Bovendien draait de regel niet voor iedereen even gunstig uit. Tijd om de btw-vrijstelling onder de loep te nemen.

Welke ondernemingen komen in aanmerking voor btw-vrijstelling?

Elke onderneming die jaarlijkse minder dan 25.000 euro omzet draait, kan genieten van de vrijstellingsregeling. Goed om te weten: het gaat hierbij enkel om de omzet die voortkomt uit je Belgische activiteiten. Hoewel je in principe al je verkochte producten en diensten in rekening moet brengen, zijn er toch een aantal uitzonderingen op de regel. Om je omzet correct te berekenen, schakel je het best de hulp van een boekhouder in. Overigens maakt je ondernemingsvorm niet uit: zowel zelfstandigen als rechtspersonen komen in aanmerking voor de vrijstelling van btw.

Voor- en nadelen van btw-vrijstelling

De vrijstellingsregeling is optioneel. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je dus zelf kiezen of je de btw-vrijstelling al dan niet toepast. We zetten de voor- en nadelen even voor je op een rijtje.

 

Voordelen:

  • Minder fiscale en administratieve verplichtingen: je moet geen btw aanrekenen aan klanten, geen btw doorstorten aan de fiscus en geen btw-aangifte indienen.
  • Je wordt 21 procent goedkoper voor je particuliere klanten.

Nadelen:

  • Je kunt zelf geen btw terugvorderen wanneer je aankopen doet.
  • Zodra je de omzetgrens overschrijdt, zul je je klanten op je volgende factuur toch 21% moeten aanrekenen. Als je vooral particuliere klanten hebt, kan je dat wel eens zuur opbreken.
Hoe voer je de btw-vrijstelling door?

Omdat je niet verplicht bent om voor de vrijstelling te kiezen, moet je ze zelf aanvragen. Dat kan via een btw-controlekantoor of je boekhouder. Op je facturen moet je vanaf dan ook expliciet vermelden dat je je bedrijf onder de “bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen” valt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.