Idee of concept ontwikkeld? Zo bescherm je het

Geschreven door
Simon van Cauteren

Ben je een start-up met een geniaal idee of ontwikkel je als kleine onderneming een nieuwe tool? Dan wil je natuurlijk dat je idee van jou alleen blijft. Helaas is dat niet altijd zo eenvoudig. Hieronder vind je een overzicht van je opties.

Eerst het slechte nieuws…

Een idee als dusdanig kun je eigenlijk niet beschermen zonder dat het al concreet uitgewerkt is. Als je dus een fantastisch idee voor een logo hebt, dan kun je het pas beschermen als het logo daadwerkelijk ontworpen is. Of dat dan wil zeggen dat je je idee bij niemand kunt aftoetsen? Gelukkig niet.

Zo bescherm je je idee of concept toch

Je kunt bijvoorbeeld een I-Depot aanvragen voor je idee. Daarmee bewijs je dat je op een bepaalde datum een idee had, en dat geeft jou de mogelijkheid om kapers juridisch te bevechten. Daarnaast bestaat er zoiets als een escrow. Hiermee zet je een timestamp op bepaalde documenten, waardoor jij opnieuw kunt bewijzen dat je een bepaald idee had op een bepaald moment.

Wanneer je je idee aftoetst of pitcht bij mogelijke partners, kun je hen ook vragen om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Dat is een schriftelijk document waarmee beide partijen beloven om het idee niet met derden te delen of het niet op eigen houtje uit te werken. Zo’n verklaring stel je zelf makkelijk op met dit sjabloon.

Ken je rechten!

Wanneer je idee concreet is uitgewerkt, kun je er het best zo snel mogelijk de rechten op aanvragen. Maar over welke rechten hebben we het dan? Het merkenrecht beschermt logo’s en namen. Voor schema’s en tekeningen is er het modelrecht. Indien je software schreef, is er codebescherming.  Industriële uitvindingen vallen onder het octrooirecht. Maar daar eindigt het lijstje niet. En bovendien zijn er rechten die automatisch ontstaan. Meer weten? Ontdek de checklist voor intellectuele eigendomsrechten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.