Iedereen aan boord? 3 teambuildingtips voor kleine ondernemers

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Het is niet omdat je met een klein team werkt, dat je mensen goed op elkaar zijn afgestemd. Zelfs als je met vrienden een zaak begon, zijn er vaak nog heel wat manieren voorhanden om jullie samenwerking te verbeteren. Een teambuilding is de uitgelezen kans om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en om plannen te smeden voor de toekomst. Maar hoe vind je je weg in het uitgebreide aanbod aan teambuildingactiviteiten? Lees hier onze tips. 

Bepaal de doelstellingen van je teambuilding

Een goede teambuilding bereikt in de regel drie doelen: de communicatie binnen het team verbeteren, de creativiteit op de werkvloer stimuleren en het team efficiënter laten samenwerken. Hoewel collega’s in kleine teams vaak al een hechte band met elkaar hebben, wil dat niet zeggen dat een teambuilding overbodig is: ga na op welke vlakken jouw team het beter kan doen. Er is altijd wel iets dat jouw team nog kan bijleren! 

Gouden tip: vraag al je medewerkers om input, zodat niemand zich uitgesloten voelt. 

Blijf weg van de platgetreden paden

Met de klassieke teambuildingactiviteiten is niets mis, maar je hoeft je heus niet te beperken tot paintball. Met een klein team kun je veel makkelijker kiezen voor een activiteit waar iedereen van geniet én je kunt de kostprijs ook beter binnen de perken houden. Enkele ideeën: 

  • Een goed doel: samen vrijwilligerswerk doen dat losstaat van je onderneming is de ideale manier om als team iets te bereiken waarop iedereen trots kan zijn. Kies je bovendien voor een goed doel dat strookt met je MVO-normen, dan sla je twee vliegen in een klap. Via Give a Day vind je snel een liefdadige activiteit die bij jouw team past! 

  • Sport: bewegen is gezond, ook voor de teamspirit. Als je er tenminste geen al te competitieve activiteit uitpikt. Een danscursus, fietstocht of zelfs samen naar een sportwedstrijd gaan, zijn prima keuzes. 

  • Samen uit eten gaan: samen eten is de manier om de band tussen je medewerkers te stimuleren. Je teambuilding beginnen of afsluiten met een gezamenlijke maaltijd is dan ook een must. Houd opnieuw rekening met al je medewerkers, zodat je zeker geen vegetariërs of mensen met allergieën over het hoofd ziet.  

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.