IT-netwerken voor dummy’s: dit zijn de basics

Geschreven door
Simon van Cauteren

Zodra je onderneming begint te groeien en je almaar meer werknemers aanwerft, neemt ook de behoefte aan een degelijke en vooral betrouwbare IT-infrastructuur voor je bedrijf toe. Is de wondere wereld van hardware en software onontgonnen terrein voor jou, en vraag je je af van welke basisbeginselen je notie moet hebben om een IT-netwerk op te zetten? Wij zetten er hier alvast enkele op een rij, zodat je niet onbeslagen ten ijs komt.

LAN en WAN

Op kantoor een IT-netwerk opzetten? Daarvoor heb je een LAN nodig – oftewel een Local Area Network. LAN-netwerken verbinden meerdere computers binnen een kamer, huis of gebouwencomplex. Draadloze verbindingen binnen dat lokale netwerk verlopen via wifi – het alom bekende protocol. Om je wifi-verbinding te beveiligen wordt WPA2 Enterprise aanbevolen, zeker nadat recent bekend werd dat WPA en WPA2 niet helemaal vrij waren van beveiligingsrisico’s. Die beveiliging is nodig om ongewenste gasten uit je netwerk te weren.

 

Geen idee wat die andere term, WAN-netwerk, dan precies betekent? WAN staat voor Wide Area Network. Een WAN-netwerk is niet beperkt in afstand en kan wereldwijd computers verbinden. Het meest bekende voorbeeld is het internet.

IT-netwerken: enkele termen uit het jargon verklaard

Opdat je het niet in Keulen zou horen donderen wanneer je externe IT-partner of je interne IT-specialist je uitlegt welke mogelijkheden er zijn met IT-netwerken, geven we je nog deze veel voorkomende termen uit het IT-jargon én hun verklaringen mee.

  • VPN: staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding verleent de gebruiker veilig toegang tot een privénetwerk. Zo kun je via een VPN bijvoorbeeld thuis inloggen op je kantoornetwerk.
  • IP-adres: staat voor Internet Protocol. Elke computer die aangesloten is op het internet heeft een eigen, uniek nummer, waarmee hij zichtbaar is voor andere computers op het net.

Meer weten over IT-mogelijkheden voor je onderneming? Lees dan ook even wat de cloud voor jouw bedrijf kan betekenen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.