Je eerste vakantie als ondernemer: do’s-and-don'ts

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Wie hard werkt, verdient een ontspannende vakantie, zeker als je een (beginnende) ondernemer bent. Want hoewel het verleidelijk kan zijn om continu te werken, las je maar beter op tijd een pauze in. Zo voorkom je dat je overbelast raakt. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Maar met onze do’s-and-don’ts verloopt je eerste vakantie wellicht een stuk vlekkelozer! 

Do: neem de tijd om je werk af te ronden

Zorgeloos op vakantie vertrekken zit er niet in als je nog dringende to do’s hebt openstaan. Rond dus zoveel mogelijk taken af. Zo wordt het een stuk makkelijker om straks van je deugddoende ontspanning te genieten. Heb je medewerkers? Overloop dan wie welke verantwoordelijkheden draagt tijdens jouw afwezigheid en wat er in geval van nood moet gebeuren. Tot slot breng je je netwerk op de hoogte en stel je een out-of-office bericht in.

Don’t: de verkeerde vakantieperiode kiezen

Idealiter laat je je vakantie samenvallen met die van je klanten. Als dat voor jou geen optie is doe je er goed aan om je vakantie zo lang mogelijk op voorhand vast te leggen. Niet alleen heb je dan meer tijd om je werk af te ronden, je klanten kunnen er ook makkelijker rekening mee houden. Plan je vakantie in elk geval in een rustige periode voor jouw onderneming. 

Do: gun jezelf minstens acht dagen vakantie

Hoewel een citytrip van enkele dagen ook al erg fijn kan zijn, heb je na verloop van tijd toch echt nood aan een langere break. Volgens een onderzoek uit 2012 heb je even de tijd nodig om te wennen aan vakantie, waardoor je je niet instant ontspannen voelt. Als het kan, trek je er dus het best minstens acht dagen opuit.

Don’t: toch nog snel even je mails checken

Tijdens je vakantie is het belangrijk dat je niet terugvalt in je dagelijkse routine. ’s Ochtends snel je mails checken is dus geen goed idee. Schakel liever je smartphone uit en laat je laptop gewoon thuis.

Do: doe nieuwe inspiratie op

Vind je het moeilijk om je werk los te laten? Dan is je vakantie wel het uitgelezen moment om een inspirerend evenement mee te pikken, en daarna volop te dromen over de toekomst van je onderneming.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.