Je klanten online laten betalen: eenvoudiger dan je denkt

Geschreven door
Simon van Cauteren

E-commerce is booming, en niet alleen voor webshops. Ook wie nog deels offline onderneemt, heeft er baat bij om klanten online te laten betalen. Om alle misverstanden de wereld uit te helpen: het hoeft heus niet ingewikkeld te zijn en het bespaart je vaak een hoop werk. Als je tenminste over de juiste tools en knowhow beschikt. We helpen je op weg!

Geïntegreerd of indirect betalen?

Bij online betalen onderscheiden we twee types betalingen, naargelang de weg die de klant moet afleggen. Bij een geïntegreerde betaling beschik je over een betaalmodule op je eigen website, bij een indirecte betaling stuur je je klant naar het platform van je betaaldienst of payment service provider. Het spreekt voor zich dat de eerste manier meer ontwikkeling voor je website kost, waardoor het voor beginnende ondernemers vaak praktischer is om met indirecte betaling aan de slag te gaan.

Vergelijk verschillende payment service providers

In België is de populairste betalingsservice Ingenico Payments. Een bijzonder professionele provider, maar voor de kleine zelfstandige misschien wat aan de dure kant. Het is daarom een goed idee om verschillende providers te vergelijken met deze handige tool. Let goed op de kosten én welke betaalmiddelen je wil aanbieden. Mollie biedt bijvoorbeeld een behoorlijk laagdrempelige en toch volledige betaaldienst aan – zónder opstart en abonnementskosten.

Paypal

Ook Paypal is een optie waarbij je geen opstart- of abonnementskosten hoeft te betalen. Een nadeel is dat je klanten wel een PayPal-account moeten hebben. Eens ze die hebben, kunnen ze wel eenvoudig betalen met VISA of hun eigen rekening. Bovendien kun je makkelijk internationale betalingen accepteren.

Bancontact-app en Payconiq

Wie z’n klanten een vertrouwde betaalomgeving wil aanbieden, kan opteren voor een Bancontact betaalknop op zijn website. Laat de betaalknop installeren via een van de Bancontact-partners en je bent vertrokken. Daarnaast heb je de Bancontact-app waarmee klanten kunnen betalen door een QR-code te scannen met hun smartphone. Payconiq werkt op een gelijkaardige manier. En er is goed nieuws: Payconiq is binnenkort ook beschikbaar voor webshops. Je kunt nu al de beta-versie uittesten op jouw website!

Andere methodes om online te betalen

Vind je de link tussen offline en online belangrijk? Dan zijn cadeaukaarten een leuk idee. Of ben je als ondernemer actief in een technologische sector? Dan kun je bijvoorbeeld ook Bitcoin accepteren. Iets ingewikkelder, maar perfect voor wie in de IT zit of een digital minded doelgroep bereikt. Al moet je daar rekening houden met het feit dat de waarde van bitcoin nogal schommelt.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.