Nooit nog geldzorgen? You Need a Budget!

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Als kleine ondernemer heb je heel wat aan je hoofd, zeker als het om geld gaat. Dreig jij het overzicht te verliezen? Dan biedt de app You Need A Budget (YNAB) soelaas. Je leert er je uitgaven slimmer mee plannen, en dat is een must voor een financieel gezonde onderneming.

Prioriteiten stellen

Voor je begint: de app is niet ontworpen om minder uit te geven, maar wél om te bepalen waar je prioriteiten liggen en die eventueel bij te sturen. Je krijgt zo een beter inzicht in je uitgaven en inkomsten. Dat helpt je op termijn niet alleen bewuster uit te geven; het wapent je ook tegen financiële tegenvallers. Klinkt interessant? Het systeem vertrekt vanuit vier regels, die je zelfs zonder app kunt toepassen op je financiën.

Wijs elke euro toe aan een uitgave

De eerste – wellicht nogal overweldigende regel – is: ken elke euro die binnenkomt toe aan een bepaalde uitgave die jij moet maken. En toegegeven, dat is niet altijd even simpel. Zo heb je wel elke maand vaste uitgaven, maar zijn er evengoed variabele kosten aan je onderneming verbonden. Het is niet erg als je af en toe moet gokken, belangrijker is dat je geen uitgaven vergeet. Heb je bijvoorbeeld een kost die je eens per jaar moet betalen? Deel dat bedrag door 12 en reserveer er elke maand een deel van je budget voor.

Dek je in voor mindere dagen

Een onverwachte rekening in de bus of een klant die niet tijdig betaalt? Dat kan een serieuze tegenslag zijn. Tenzij je al elke maand een klein bedrag aan de kant zette voor ‘onvoorziene omstandigheden’. Aangezien je dat bedrag niet onder een andere uitgave gebudgetteerd hebt en het niet elke maand uitgaf, beschik je gelukkig over een reserve om de pijn te verzachten.

Speel in op het moment

Komt er een uitgelezen kans op je pad die om extra uitgaven vraagt? Geen probleem. Check je budget en kijk waar je het vandaan kunt halen. Misschien ben je extra zuinig geweest met kantoormateriaal of kun je nog wel even wachten met een aankoop. En anders schuift de app je uitgave door naar volgende maand, waar je ze kunt proberen recht te trekken.

Laat je inkomsten volwassen worden

In de ideale wereld betaal je de rekeningen van deze maand met de inkomsten van vorige maand – of met nog oudere inkomsten. Zo bouw je een buffer op.

Of je daar nu een app voor nodig hebt? Dat kun je zelf uitvissen. Via deze link probeer je hem 34 dagen gratis uit. Alternatieve apps waar je niet voor moet betalen, zijn Budgetbakers of Google Docs.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.