Slaat de twijfel soms toe? Laat je inspireren door deze succesverhalen van jonge ondernemers

Geschreven door
Stéphanie Etienne

Een eigen zaak is natuurlijk niet alleen rozengeur en maneschijn. Misschien moet je om de haverklap verwijten van je omgeving aanhoren (er zijn nu eenmaal periodes waarop je het té druk hebt om het zoveelste familiedinertje bij te wonen), misschien laat je je slaap voor die ene ontevreden klant waarvoor je je de ziel uit het lijf hebt gewerkt, en ga zo maar door. Toch is het ondernemerschap de moeite waard! We laten drie jonge, succesvolle ondernemers(duo’s) aan het woord om je te inspireren.

Van een scoutsfuif in Broechem tot Tomorrowland

Manu en Michiel Beers, bezielers van Tomorrowland, zijn het levende bewijs: hele kleine dingen kunnen uitgroeien tot iets heel moois (lees: een event dat maar liefst 270.000 bezoekers van over de hele wereld mag verwelkomen). In de prille beginperiode deelden de broers zelf flyers uit en haalden hun Tomorrowland amper 10.000 bezoekers, maar ze bleven wél trouw aan hun concept. En dat legde hen geen windeieren. Verder zagen ze al snel in hoe belangrijk het is om zich te laten ondersteunen door experts die thuis zijn in zaken die ze zelf minder onder de knie hebben. 

Van Gent naar de United States

Het Gentse softwarebedrijf Showpad werd in 2016 tot “meest beloftevolle onderneming van het jaar” gekroond. Meer dan terecht voor de succesrijke startup die onder meer een kantoor oprichtte in San Francisco en die 50 miljoen dollar ophaalde bij Amerikaanse ‘venture capitalists’. Jonge leeuwen Louis Jonckheere en Pieterjan Bouten vinden het daarbij belangrijk om investeerders aan te trekken die “hands-on” zijn en die je bijstaan met concreet advies.

Van lineaire naar circulaire economie

Onderneemster Sophie Devolder (Happy Kiddo) kwam met het idee van een kinderkledingabonnement op de proppen toen ze besefte hoeveel duurzamer ons huidige systeem kan (namelijk: steeds nieuwe kleertjes kopen voor kinderen die ze amper een half jaar kunnen dragen). Haar toptip? Ook met onafgewerkte producten naar buiten durven komen. Een plan is noodzakelijk, maar je moet wendbaar blijven zodat je snel kan bijsturen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.