TED: ideeën die het verspreiden waard zijn

Geschreven door
Stéphanie Etienne

Je omgeving praat erover. Ze zeggen dat je er zeker eens naartoe gaan. Dat je er geïnspireerd raakt, vernieuwende ideeën opdoet. Dat TED een uitnodiging is om je horizon te verruimen. Mensen uit diverse domeinen, zoals design, wetenschap, onderwijs en kunst, komen er samen. Maar wat is TED concreet?

Technology, Entertainment and Design

TED is een reeks conferenties zonder winstoogmerk die er prat op gaan ideeën te verspreiden die het waard zijn om te worden verspreid ('ideas worth spreading'). Sinds de lancering in 1984 in de VS kent dat concept nu wereldwijd succes, onder de noemer TEDx.
De sprekers krijgen 18 minuten – en geen minuut meer – om hun idee, achtergrond en visie te delen met de aanwezigen maar ook met miljoenen mensen wereldwijd, dankzij de video's die online worden gezet.


Het opzet van de conferenties is gelaagd: enthousiasmeren, motiveren, het publiek stimuleren om outside the box te denken en ... de maatschappij van de toekomst vormgeven.

Toeters en bellen, maar niet alleen dat

Voor sommigen is zo'n conferentie niets meer dan een onemanshow, een kanaal om eenzijdig te communiceren, waarbij de spreker de gevoelige snaar van zijn publiek probeert te raken. Zodat het publiek vergeet om over de kernboodschap van de spreker na te denken.


Steeds vaker wordt er gesproken over alledaagse onderwerpen zoals daar zijn: voetbal, gezondheid, seksspeeltjes, bier, papieren serviettes enz.
In 2014 klom Monica Lewinsky het podium op om te praten over de vernedering die ze had ondergaan na haar verhouding met Bill.


Zoals Nadège Joly schrijft in haar boek 'Qui sont les orateurs des événements internationaux TED': "Hoeveel views een TED haalt, wordt in de eerste plaats bepaald door het onderwerp. Mensen zullen sneller klikken als er wordt gepraat over geld, seks, liefde of het geheim voor een lang leven."

Ik ga, ik ga niet

Als zelfstandige, bedrijfsleider of werknemer zijn je dagen al goed gevuld. Waarom zou je dan toch tijd moeten besteden aan zulke conferenties?


Daar zijn veel (goede) redenen voor:
- De onderwerpen zijn gevarieerd: iedereen vindt er iets wat hem of haar boeit
- Om je goed te informeren (en niet meer alleen af te gaan op wat je op televisie hoort)
- Om nieuwe dingen te leren – en zelfs te delen –, enkele van je barrières neer te halen en te re-la-ti-ve-ren
- Om nieuwe mentors, experten, persoonlijkheden te ontmoeten
- Om inspiratie op te doen over hoe je voor een publiek spreekt (en we weten dat dat geen makkie is)
- De conferenties zijn kort en ... gratis


Zin om je eigen idee te presenteren? Bezoek hier de officiële website https://www.ted.com/

Ontdek hier de meest populaire TEDx talks en TEDx talks georganiseerd in België.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.