Vrouwelijke ondernemers: a match made in heaven

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

In 2017 was maar een op drie Belgische zelfstandigen of ondernemers een vrouw, en die trend zien we terug in de hele Europese Unie. 

Nochtans wijst onderzoek uit dat start-ups opgericht door vrouwen 12% meer omzet realiseren, 35% meer ROI behalen én 30% minder kans hebben om failliet te gaan. Tijd om meer vrouwen aan het ondernemen te krijgen, dus.

Eigenschappen van succesvolle vrouwelijke ondernemers

Misschien vraag je je af over welke eigenschappen een succesvolle vrouwelijke ondernemer moet beschikken. Al bij al zijn de eigenschappen die een goede ondernemer maken, dezelfde voor beide seksen: strategisch inzicht, sterke leidinggevende capaciteiten, marktgericht, creatief en stimulerend gedrag.

Een typische vrouwenzaak?

Toch zijn er verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Zo kiezen vrouwen vaak voor bescheidener doelstellingen. De verklaringen zijn legio: om hun werk beter met hun gezin te combineren en om vraagstukken rondom arbeidsrecht en management te vermijden door hun onderneming bewust klein te houden. Opvallend gevolg: vrouwen ondernemen daardoor verstandiger én zetten stabielere ondernemingen op poten.

Zoek inspiratie en rolmodellen

Een onderzoek van Netwerk Ondernemen toont aan dat vrouwen sneller de stap naar een eigen zaak zetten als ze duidelijke rolmodellen hebben, die het zowel over de successen als de uitdagingen hebben. Als het bij jou kriebelt om te ondernemen, kun je dus alvast eens je oor te luisteren leggen bij deze vrouwelijke Local Heroes:

Tools voor vrouwen die willen ondernemen

Er zijn heel wat netwerken waar je als vrouw waardevolle tips, tricks en ondersteuning voor je onderneming kunt rapen:

En daarnaast zijn er vaak heel wat subsidies voor beginnende ondernemers in je eigen stad. De Europese Unie gaat nog een stapje verder met een heuse prijs voor innoverende vrouwen. Kortom: waag de sprong en word zélf een inspiratiebron!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.