Waarom je soms ook ‘neen’ mag zeggen tegen een klant

Geschreven door
Stéphanie Etienne

Om je klanten te plezieren ga je als zelfstandige tot het uiterste – en soms zelfs óver dat uiterste. Je wilt hen immers de best mogelijke service bieden en je hebt een reputatie hoog te houden. Toch moet je oppassen dat je jezelf niet in de problemen werkt door overal blindelings op in te gaan. Sommige klanten durven je geduld bovendien danig op de proef te stellen. Gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing om met zo’n situaties om te gaan: ‘neen’ zeggen tegen je klant. Not done? Toch wel!

Grenzen aftasten én afbakenen

Als je nog nooit negatief hebt geantwoord op een vraag van een klant, kan het best lastig zijn om de ‘neen’ over je lippen te krijgen. Probeer het eens als reactie op verzoekjes die onmogelijk of onbegrijpelijk zijn: het valt vast beter mee dan je denkt. Veel klanten tasten namelijk ook maar gewoon de grenzen af van wat jij toelaat en zoeken naar manieren om met jou te communiceren. Als je eraan toe bent, kun je voor jezelf die grenzen ook effectief afbakenen: zet enkele zaken op een rij die voor jou op een meeting zeker niet door de beugel kunnen en blijf trouw aan jezelf.    

Verpak je antwoord zorgvuldig

‘Neen’ leren zeggen betekent natuurlijk niet dat je mensen mag schofferen. Geef altijd duidelijke redenen waarom je iets weigert te doen en geef je klanten – indien mogelijk – de kans om alsnog op jou een beroep te doen, bijvoorbeeld door te zeggen dat je meer tijd of specifiekere informatie nodig hebt om aan de opdracht te kunnen beginnen. Zo vermijd je dat je zomaar van start gaat met een te vage briefing en dus onmogelijk kunt opleveren wat de klant van je verwacht.

‘Neen’ zeggen en dan … loslaten

Als je een klant vriendelijk en toch beleefd hebt laten weten dat je hem of haar (op dit moment) niet verder kunt helpen, heeft het absoluut geen zin om erover te blijven tobben. Laat het los en concentreer je op de klanten waarvoor je wél het gewenste resultaat kunt afleveren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.