In welke stad vestig jij je start-up?

Geschreven door
Isabelle Eygenraam

Zit je boordevol ideeën om je eigen start-up uit de grond te stampen? In de eerste fase kun je gerust vanuit je appartement of de garage van je ouders werken. Maar als je op termijn door de buitenwereld serieus wil genomen worden, is het een goed idee om je te vestigen in een echt kantoor. En daarbij is de locatie bepalend voor het succes van je bedrijfje. Dit overzicht biedt de nodige houvast!

Kies een locatie die past bij het imago van je start-up

De eerste afweging die je moet maken, is het type kantoor waarin je je wil vestigen. Niet elke stad of gemeente beschikt namelijk over dezelfde infrastructuur. Een innovatieve tech start-up heeft er vast baat bij om midden in de stad in een modern complex te zitten, omringd door gelijkaardige bedrijfjes. Een soort Silicon Valley in het klein, dus. Een omgeving die je inspireert, werkt stimulerend om zélf tot originele, nieuwe ideeën te komen. Iemand die bezig is met innovatieve landbouwtechnieken, zit dan weer helemaal op zijn plaats te midden van het groen, vlak naast het veld waarop hij zijn nieuwe technieken uitprobeert.

 

In de keuze tussen de drukke stad of het rustgevende platteland, moet je dus in eerste instantie kijken naar je business: welk imago wil je uitstralen? En hoe kan de locatie van jouw start-up daartoe bijdragen? De grote meerderheid van de start-ups zal geneigd zijn om naar de stad te trekken, maar weet dat je in een dorp een stuk minder huur zult moeten betalen. En een betaalbare kantoorruimte is als beginnende onderneming geen overbodige luxe!

Hoe belangrijk is de bereikbaarheid van je kantoor?

Verder moet je je afvragen in welke mate de bereikbaarheid van je kantoor een doorslaggevende factor is. Is jouw bedrijfje vooral online actief of moet je vaak klanten ontvangen? Beschik je zélf over een wagen om tot bij je prospecten te geraken, of ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Al die vragen bepalen mee waar je bedrijf zich het best vestigt. Als je verwacht dat jouw bezoekers vooral met de auto zullen komen, is een parking aan je kantoor onmisbaar. Dan is het een goed idee om je aan de rand van een grote stad te vestigen. Anders is de nabijheid van een station een groot pluspunt. Zoek zeker ook eens op waar concurrerende ondernemingen zitten: kozen zij voor een grootstad of net niet?

Antwerpen: niet te groot, niet te klein

Grote steden trekken massaal start-ups aan. Logisch, want ze zijn klein genoeg om hun producten en diensten te testen, maar ook groot genoeg om relevante afzetmarkt te hebben en genoeg gegevens en feedback over je product te verzamelen. Antwerpen is daar het schoolvoorbeeld van. Voor veel ondernemers is Antwerpen het start-upwalhalla bij uitstek, omdat de stad actief initiatieven opzet om beginnende bedrijven te steunen. Zo steunt het project Start it @ KBC in totaal meer dan 550 beginnende ondernemers. Zij profiteren van de begeleiding van een grote groep ervaren mentors. Maar ook initiatieven als BAAS, imec.istart en het starterslabo van de Vlaamse Overheid reiken start-ups mooie mogelijkheden aan.

 

Wist je trouwens dat Antwerpen ook zélf van start-ups koopt? De stad plaatste al voor één miljoen euro bestellingen bij start-ups, waaronder een groot aantal nieuwe parkeerborden. In zo’n motiverend klimaat is het natuurlijk aangenaam vertoeven als start-up. Belgische alternatieven voor Antwerpen zijn Brussel, Kortrijk, Gent, Luik en Bergen. In Nederland zijn Amsterdam en Rotterdam dan weer dé steden om je creatieve sappen op los te laten.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.