Local hero

Be-Lodge: de (her)uitvinding van de modulaire woning

Na vier jaar trouwe dienst bij een algemeen bouwbedrijf, kreeg industrieel ingenieur Bertrand Marot plots de ondernemerskoorts te pakken. Zijn doel? Op eigen benen staan en vorm geven aan een idee dat zich al een tijdje in zijn hoofd had genesteld - hoe maf ook. Zo ontstond Be-Lodge, een start-up die al sinds 2016 moderne 'lodges' of woonpaviljoenen maakt. In dit artikel gaan we dieper in op het vernieuwende concept en de geschiedenis achter het kleine bedrijf uit Marche-en-Famenne.

De lodges, of het woonpaviljoen versie 2.0

De paviljoenen die Be-Lodge maakt, lijken in niets meer op de zeecontainers die traditioneel gebruikt worden als tijdelijke kantoren of klaslokalen. De bouwwerkjes bestaan uit een metalen frame waarop een thermisch geïsoleerde houten structuur rust. Ze vormen dus volwaardige woonruimtes met een hoog thermisch en akoestisch comfort en kunnen uitgerust worden met heel wat voorzieningen (van ingerichte keukens en douches of ander sanitair tot sauna's etc.).

Er zijn drie standaardpaviljoenen (15, 22 en 30 m²), die vervolgens worden aangepast aan de behoeften van de bewoners. Bertrand Marot legt het idee verder uit: 'We wilden een ruimte maken, een volume dat we kunnen aanpassen aan verschillende verzoeken: een kinesitherapieruimte, gastenkamers, pool houses, of zelfs een bijgebouwtje op een plat dak.' Dé modulaire paviljoenen van Be-Lodge zijn verkrijgbaar in verschillende binnen- en buitenafwerkingen, om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar maatoplossingen.

'Be', zoals in Bertrand, België en 'be lodged'.

In 2016 werd de start-up Be-Lodge boven de doopvont gehouden. Het was de diepste wens van Bertrand Marot, een industrieel ingenieur uit Marche-en-Famenne van toen 28 jaar oud, om een eigen bedrijf op te starten. Gewapend met de ervaring die hij opdeed bij een algemeen bouwbedrijf, begon Bertrand aan de uitwerking van een creatief idee en concept, die hem zouden helpen om een eigen zaak te beginnen. Bertrand, die tot dan toe een carrière in het bouwbedrijf voor ogen had, volgde zijn ondernemershart en nam deel aan brainstormsessies, creatieve opleidingen en denktanks om inspiratie op te doen. 'Ik wilde graag een unieke marktsector ontdekken, en tijdens een van de brainstormsessies stelde een andere deelnemer al lachend voor om een hutje te bouwen om mijn schoonouders achter in te tuin te laten logeren.' Bertrand deed het grappige voorstel als lachwekkend af en gaf er geen gevolg aan, maar ergens bleef het toch in een hoekje van zijn brein verder rijpen, tot het uitgroeide tot het nieuwe project Be-Lodge.

De 'Be' in Be-Lodge staat voor Bertrand, maar ook voor België en voor 'to be lodged' of 'ergens verblijven'. Eerst was Be-Lodge een eenmanszaak, maar al snel kwam daar verandering in. Bertrand werkt nu samen met Harmony Kirten, interieurarchitecte die het binnen- en buitenontwerp van alle paviljoenen verzorgt.  Het was ook haar idee om sommige lodges uit te breiden met een verplaatsbare pergola. Bertrand zorgt dan weer als toegewijd ingenieur voor de opvolging van alle projecten van a tot z en waakt zowel over de plaatsing van de paviljoenen als over het commerciële aspect van de onderneming. Hij stond eerst alleen in voor de productie van de lodges, maar wordt vandaag bijgestaan door Arnaud Lambert, die het productieproces op de werkvloer overziet. Technische studies worden dan weer uitgevoerd door het externe studiebureau SML Ingénieurs Conseils uit Lierneux.

Een start-up met blik op de toekomst

Er is nog groeiruimte volgens Be-Lodge. Momenteel wil de start-up haar catalogus uitbreiden en op middellange termijn ook haar klantendiensten nog verbeteren. In plaats van enkel 3D-modellen aan te bieden, wil Bertrand Marot ook graag een toonzaal inrichten met de verschillende beschikbare lodges. Daar houdt het voor Bertrand echter niet op. 'Op langere termijn wil ik het de klanten gemakkelijk maken om keuzes te maken en bestellingen te plaatsen dankzij een online platform, waar ze hun eigen lodge kunnen ontwerpen en al een goede inschatting van de prijs krijgen', bevestigt Bertrand. Een gepersonaliseerd paviljoen ontwerpen zonder het huis uit te gaan? Dankzij Be-Lodge moet dat binnen afzienbare tijd kunnen.

Geen enkel idee is te gek

Er zijn heel wat mensen die een eigen start-up willen lanceren, maar met enkel ondernemerszin geraak je er nog niet. Je moet ook een vernieuwend, veelbelovend concept kunnen vinden. Of Bertrand Marot nog een goede raad heeft? Té gekke ideeën bestaan niet! Die instelling ligt ook aan de basis van Be-Lodge. Bertrand vertelt: 'Sommige voorstellen lijken wel gek of lachwekkend, maar blijken uiteindelijk toch prima ideeën te zijn die de aanzet vormen voor een echt, werkbaar project.' De volgende, onmisbare stap voor het welslagen van een project is de zoektocht naar bestaande financiële steun en je omringen met de juiste mensen, die je een duwtje in de goede richting kunnen geven. 'Aan het begin van een project heb je niet altijd een beeld van alle stappen die je moet ondernemen van de hulp die je zal nodig hebben. Onderschat nooit het belang van je omgeving en van een goed netwerk', besluit Bertrand.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.