Local hero

Café Coureur: 360°-beleving voor de fietser

Bart Gregoor (34) is op-en-top Limburger en ‘véloromantiseur’, een titel die hij zelf heeft uitgevonden “bij gebrek aan beter”. Die eigenzinnige creativiteit schemert door in elk aspect van Café Coureur, een wielercafé dat Bart enkele jaren geleden heeft opgericht en dat ondertussen is uitgegroeid tot een heus wielermekka. Hij fietst met ons even door de wereld van ondernemen en koersen.

Niet elk fietscafé is een wielercafé. De sportieve fietser heeft andere noden.
Café Coureur: “Waar de koers Koning en de fietser Keizer is”

Als fervent fietser had Bart al flink wat geld uitgegeven aan zijn grote liefde, de vélo. Hoog tijd dus om ook eens wat te verdienen aan zijn hobby, vond hij. “In 2013 ging ik mijn laatste grote sportieve uitdaging aan: de Tour de France fietsen voor een goed doel. Omdat we daarna aan kinderen gingen beginnen, was ik op zoek naar een manier om mijn passie van thuis uit verder te zetten”, vertelt Bart. Dat resulteerde in een koerscafeetje in een stal aan zijn woning – een wielerwalhalla dat al snel sportieve fietsers van ver buiten Limburg aantrok.

“Niet elk fietscafé is een wielercafé”, stelt Bart. “Een fietscafé mikt ook op dagjestoeristen die na een ritje met hun elektrische fiets komen uitrusten in lederen zeteltjes. En dat is prima, maar de sportieve fietser heeft andere noden. Die wil zijn fiets altijd in het oog kunnen houden, zich niet hoeven te schamen over zijn modderige broek en met de andere cafégasten over de koers kunnen babbelen.” Bart weet perfect wat zijn doelgroep wilt, omdat hij er zélf deel van uitmaakt. “Ik kom dan ook geregeld van achter mijn toog om met de gasten een pint te pakken”, zegt hij.

Van toog tot totaalervaring

Vergis je niet, de véloromantiseur serveert niet de hele dag drankjes. Café Coureur draait om veel meer dan dat. Bart verkoopt op zijn webshop en in het café ook kwalitatieve, mooie wielerkledij en -accessoires, al dan niet zelfontworpen. “Op het gemiddelde wielertruitje prijken 36 kleuren en nog eens 36 sponsors. Daar wilden wij van afstappen”, vertelt Bart. “Daarnaast gingen we op zoek naar de pérfecte hoogte van koerssokken. Erg belangrijk, die sokdoping.” Daarnaast heeft Café Coureur zijn eigen koffiebonenmerk Koersbonen (gebrand in Limburg!) en organiseren ze B2B-activiteiten en wielerevenementen. Al een hele boterham, maar voor 2018 hebben Bart en zijn vennoten nog grotere plannen: een 360°-belevingscentrum voor de sportieve fietser. “In ons wielerhotel zal álles rond de fietser draaien. Je zal er terecht kunnen voor een sportmassage, om fietsen te huren of voor een frisse douche na je fietstocht”, legt Bart uit.

Luister naar je omgeving (en Tom Boonen)

“Ik wist heel goed wanneer de tijd rijp was om volledig voor Café Coureur te gaan”, zegt Bart. “Ik werd door mijn omgeving aangemoedigd om het groter aan te pakken. De steun van de community en collega-ondernemers was mijn grootste drijfveer om te stoppen met mijn vaste job en te springen. Soms moet je gewoon durven.” Bart kan zich dan ook helemaal vinden in het motto van wielerheld Tom Boonen: Sometimes you don’t need a plan, you just need big balls.  

De steun van de community en collega-ondernemers was mijn grootste drijfveer
Only use proven technology

“Uiteráárd is Café Coureur actief op social media. Zo kunnen we in één klik de hele wereld bereiken en een community uitbouwen”, zegt Bart. “Maar we weten ook welke digitale aspecten we beter aan anderen overlaten. Mijn vader zei altijd only use proven technology. Wij zijn geen website- of appbouwers. Daarom is onze website gebouwd rond Shopify en gebruiken we de app Strava om onze routes uit te stippelen”, verduidelijkt Bart. Ook voor andere uitdagingen is het volgens de véloromantiseur van belang om je goed te laten omringen. “Ga actief op zoek naar mensen die jouw zwaktes kunnen aanvullen. En vooral: durf hulp of raad te vragen!”

Mik hoog, droom groot

Voor Bart Gregoor is geen ambitie te groot. “Je moet altijd groot dromen. Of je je doel uiteindelijk bereikt, is niet het allerbelangrijkste. Want als je ergens halverwege belandt, heb je al een hele weg afgelegd,” sluit Bart af.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.