Detail

CommuniThings, smart parking met de steun van Orange Fab

Automobilisten die geen parkeerplaats vinden, winkeliers die daardoor minder klanten over de vloer krijgen, gemeentebesturen die er niet in slagen om het parkeerprobleem in hun stad de wereld uit te helpen … Allemaal zaken die Etay Oren, Ann Demarche en David Gillot wilden aanpakken met de oprichting van CommuniThings, een start-up die steden, bedrijven en parkeerbedrijven warm wil maken voor smart parking. Na een veelbelovende lancering is de start-up commercieel kunnen groeien dankzij de gewaardeerde steun van het Orange Fab-programma.

Parkeren wordt kinderspel dankzij CommuniThings

"De technologie achter smart parking steunt op twee elementen", vertelt Etay Oren, de CEO van CommuniThings. "Elke parkeerplaats is uitgerust met sensoren die gegevens verzamelen, zoals de aanwezigheid van een wagen of de parkeertijd. Daarna laat een applicatie aan de automobilisten weten waar er vrije plaatsen zijn en hoe ze daar kunnen geraken. Gemeentebesturen en parkeerwachters krijgen op hun beurt informatie, bijvoorbeeld voor het uitschrijven van boetes bij overtredingen, en we stellen interessante statistieken op die kunnen bijdragen aan een efficiënt stedelijk parkeerbeleid."

Van start-up naar scale-up met de steun van Orange Fab

Drie jaar na de lancering van CommuniThings konden de oprichters rekenen op de steun van Orange om te blijven groeien en over te gaan tot de commercialisering van hun slimme parkeersysteem. "Orange Fab is een acceleratorprogramma voor start-ups dat wij nodig hadden om onze diensten te commercialiseren", vertelt Oren. "Wij leerden het programma kennen dankzij onze contacten in de telecomwereld en bij Orange zelf, waarna wij beslist hebben om ons kandidaat te stellen. Door eraan deel te nemen en samen met Orange ons businessplan en onze marketingstrategie tegen het licht te houden, zijn wij onze commerciële strategie anders gaan invullen. Samen zijn wij erin geslaagd om ons marktaandeel in België en Luxemburg aanzienlijk te vergroten."

Nieuwe wegen verkennen

Orange Fab is niet alleen bepalend geweest voor de commerciële groei van de jonge onderneming CommuniThings, dankzij het programma hebben Oren en zijn collega's ook nieuwe opportuniteiten gevonden in sectoren die verwant zijn aan smart parking. "Een wagenpark beheren met behulp van onze sensoren, tracking van fietsen in bedrijfsparkings … Zaken waar wij vóór onze deelname aan het Orange Fab-programma niet mee bezig waren. Maar samen met de Account Managers van Orange hebben wij andere klantenprofielen, met andere behoeften, leren kennen. Het programma heeft ons dus niet alleen commercieel een duw in de rug gegeven, het heeft er ook voor gezorgd dat wij nieuwe inkomstenbronnen hebben kunnen aanboren", onderstreept de CEO van de start-up.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.