Local hero

Ecobello leert je efficiënter, ergonomischer én duurzamer poetsen

In Alken, op de Limburgse boerenbuiten, leidt Severine Zels Ecobello. Haar onderneming in schoonmaakmiddelen richtte ze vijf jaar geleden op naar het voorbeeld van haar vader. Terwijl hij een nieuwe manier van schoonmaken in de zorgsector introduceerde, richt Severine zich op de particuliere markt. Ze wil mensen een stuk sneller, efficiënter en duurzamer laten poetsen. Ontdek het verhaal en de visie achter dit snelgroeiende bedrijf!

Nooit meer poetsen zoals Assepoester

“Mijn vader ontwikkelde veertig jaar lang schoonmaakmiddelen voor de zorgsector. Hij legde de basis voor de vloersystemen waarmee ik nu werk, en heeft daar zelfs een innovatieprijs mee gewonnen”, vertelt Severine. De oprichtster van Ecobello heeft criminologie gestudeerd, maar is vlak na haar studies in het bedrijf van haar vader gaan werken. “En dan treedt de beroepsmisvorming op, natuurlijk. Toen ik zag hoe mensen thuis poetsten, werd ik precies teruggekatapulteerd naar de middeleeuwen. Ik wist dat ik hen met Ecobello meer tijd kon gunnen”, meent ze. Met haar innovatieve schoonmaakmiddelen en -systemen spaar je niet alleen tijd, water en schoonmaakmiddel uit, je poetst er ook ergonomischer mee. “Geen Assepoestertoestanden dus. Met onze producten hoef je niet meer krom te staan, te soppen, te wringen en met je handen in vuil water te zitten”, legt de onderneemster uit.

Met onze producten hoef je niet meer krom te staan, te soppen, te wringen en met je handen in vuil water te zitten
Een woordje uitleg van de Ecobella’s

Ecobello biedt een totaal andere manier van poetsen aan. “Daarom geven we workshops, waarbij een van de Ecobella’s of ikzelf voordoen hoe je de producten moet gebruiken. De klanten kunnen dan meteen de kwaliteit van de materialen voelen en de schoonmaakmiddelen uittesten”, zegt Severine. Vroeger moest ze voortdurend het woord gaan verkondigen, maar nu krijgt ze steeds vaker spontane aanvragen voor workshops. “Ecobello heeft ondertussen al heel wat fans”, vertelt ze. “Als je onze producten een keer hebt gebruikt, wil je niets anders meer!” De onderneming heeft dan ook veel te danken aan mond-tot-mondreclame. “Al hou ik ook heel erg van netwerken. Niet alleen voor mezelf, maar ook om anderen te helpen.”

Vrijheid blijheid

Severine heeft naar eigen zeggen veel vrijheid nodig. En dan is zelfstandige zijn de ideale oplossing. “Als ik me inbeeld dat ik elke dag van negen tot vijf ergens moet zijn, word ik al claustrofobisch. Ik werk dan liever iets meer, maar op momenten die ik zelf kies. De risico’s die bij een eigen zaak horen, neem ik er graag bij”, legt de onderneemster uit. De dag van Severine begint in de late ochtend met administratie en e-mails, volgens haar het minst leuke deel van ondernemen. Overdag gaat ze op klantenprospectie bij kleine zelfstandigen, zoals dierenartsen, en ’s avonds staat er regelmatig een workshop op de planning. “Pas tegen een uur of twaalf hebben mijn vriend en ik wat tijd voor elkaar. Maar ik zou het niet anders willen”, zegt ze.

Ecobello: té duurzaam?

Eén blik op de supermarktrekken zegt genoeg: de concurrentie van Ecobello is groot. “Maar toch ook niet”, zegt Severine. “Ecobello pakt het net anders aan. Zo zijn onze producten tien tot twintig keer zo geconcentreerd als de producten in de winkel. Bovendien bespaar je negentig procent water en kom je met één product honderd tot tweehonderd keer langer toe.” Al is het niet eenvoudig om zo’n duurzaam product te verkopen. “Doordat je wel een jaar toekomt met een Ecobello-product, doen mensen minder vaak een aankoop. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook handzeep en afwastabletten – producten die iets sneller op zijn – aan het gamma toegevoegd, waardoor ik hoop dat mijn klanten regelmatiger terugkomen. Soms vraag ik me af of ik niet té duurzaam ben”, vertelt Severine al lachend.

Ecobello biedt de mogelijkheid om efficiënter te werk te gaan
Iedereen moet poetsen

Iedereen zal nu eenmaal moeten blijven poetsen, en dus ziet de toekomst van Ecobello er veelbelovend uit. “We zijn nu volop aan het inzetten op de markt van de dienstencheques. Poetsen is zo’n zwaar beroep, en Ecobello biedt de mogelijkheid om efficiënter te werk te gaan”, zegt ze. Maar ook kleine bedrijven zijn ideale klanten, aangezien zij hun zaak vaak zelf schoonmaken en meer en meer oog hebben voor het ecologische. “Voor zulke ondernemers is elke minuut die ze niet aan hun core business kunnen besteden, een minuut te veel. Ecobello biedt daar een oplossing”, zegt Severine.

Blijf authentiek

Severine wou altijd al iets doen voor de wereld. “We hebben allemaal zo’n druk leven en zo weinig tijd. Kan ik een vervelende huishoudelijke taak inkorten van vier uur per week naar twee uur per week, dan moet ik daar niet lang over nadenken”, zegt ze. “Als ik medeondernemers één tip moet geven, is het: blijf authentiek. Start geen zaak met het oog op geld, maar doe het vanuit passie. De centen zijn het gevolg, en geen doel op zich”, meent Severine.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.