Hoofdstuk 1

Hoe het begon: “In negen maanden stampten we EXKi uit de grond”

Het verhaal start in 1999 bij distributiegroep GIB, in die tijd een van de grootste werkgevers in België. Frédéric Rouvez en Nicolas Steisel, kaderleden bij GIB, lanceerden op de raad van bestuur het voorstel om samen met een derde partner een project van ‘intrapreneurship’ op te starten. ‘We wilden in de groep een onderneming bouwen die volledig op eigen benen kon staan en kon rekenen op een volledig eigen strategie en budget’, zegt Frédéric Rouvez. ‘Als oprichters zouden we inspraak hebben bij alle beslissingen. Het was een fantastisch ontwikkelingsmodel, dat ondernemende medewerkers de kans bood om hun eigen project te lanceren, terwijl ze belangrijke financiële steun kregen van hun werkgever.’

U kon de bestuurders overtuigen dankzij een sterk onderbouwd dossier.

 

Steisel: In onze vrije tijd en vakanties hebben we stapsgewijs bergen werk verzet. In december 1999 kregen we het definitieve akkoord van de raad van bestuur en in april 2000 stopten we met onze toenmalige functies. Daardoor was er genoeg tijd om plaatsvervangers te zoeken. Vanaf dan konden we ons voor 100 procent toeleggen op ons project dat de naam ‘Greenfield’ meekreeg. We verhuisden naar de hoogste verdieping van de winkel Rob in Woluwe. Die ruimte van 750 m2 stond toen al jaren leeg. Na een grondige schoonmaak namen we onze intrek achteraan op een oppervlakte van amper 50 m2. Negen maanden werkten we ons de ziel uit het lijf om EXKi uit de grond te stampen. Alles werd van A tot Z voorbereid: het aanbod, de positionering, het merk, de samenwerking met sterrenchef Frank Fol die in heel Europa bekend staat voor zijn groenterecepten.

Onze slideshow van 18 jaar geleden is vandaag nog altijd relevant

Is het project van toen nog vergelijkbaar met het huidige concept?

 

Rouvez: Ja. Soms tonen we aan onze teams de slideshow die we nog hebben gebruikt op de raad van bestuur: we moeten daar gewoonweg niets aan veranderen. Van bij de start wilden we een deel van een groeiend marktsegment innemen in een groeiende markt, namelijk de fastfoodmarkt. We waren ervan overtuigd dat het segment van gezonde fastfood in de lift zat. Onze doelgroep? De werkende vrouw die op zoek was naar gezonde en evenwichtige voeding, maar dat niet vond in het fastfoodaanbod.

Ons idee lag volledig in lijn met de tijdsgeest van toen

Steisel: In 1996 waren er de dollekoeienziekte en enkele andere crisissen, waardoor mensen zich meer bewust werden van potentiële problemen rond voeding. Ons idee lag volledig in lijn met de tijdsgeest van toen. Ook vandaag blijft in de grote steden de out-of-homemarkt, gericht op het buitenhuis eten, groeien. In grote steden zoals New York en Parijs hebben veel appartementen geen echte keuken, maar alleen een microgolfoven, een elektrische kookplaat en een kleine koelkast.