Local hero

La Table de Miss Lau: de tearoom waar je thuis bent

Laurence Callebaut (51) werkte in een reclamebureau voordat ze besloot de bladzijde om te slaan en bij haar thuis in Beauvechain een tearoom in te richten. Laurence verwelkomt ons bij een tasje thee – hoe kan het ook anders? – om uit te leggen hoe ze de overstap maakte van een werknemers- naar een ondernemersstatuut.

La Table de Miss Lau is méér dan thee

Sinds haar tearoom op 1 november 2017 de deuren opende, verwelkomt Laurence elke woensdag- tot en met zondagnamiddag zowel buurtbewoners als dagjestoeristen. “Beauvechain telde geen enkele tearoom en dat vonden inwoners jammer. Een gat in de markt, dat ik besloot te vullen met La Table de Miss Lau”, verduidelijkt Laurence.

Wat er zoal op het menu staat? Warme dranken en zoetigheden natuurlijk, maar toch is La Table de Miss Lau geen gewone tearoom. Laurence biedt namelijk ook lunch aan: hartige quiches en andere huisbereide gerechten, die ze zonder uitzondering met een brede glimlach serveert. “Ik wou echt een band opbouwen met de mensen die langskomen. Daarom geef ik hen altijd een hartelijk onthaal en creëer ik een warme sfeer”, zegt Laurence. Daarnaast biedt La Table de Miss Lau tal van atypische activiteiten aan, van babbeltafels tot thema-avonden en handwerkgroepen. Je kunt bij Laurence zelfs taarten bestellen om af te halen. Een uitgebreid programma dus!

Mijn zus opperde dat ik mijn tearoom perfect thuis kon installeren, en ze had gelijk
Doen alsof je thuis bent

La Table de Miss Lau heeft een huislijke sfeer, en gezien de locatie kan dat ook moeilijk anders: de tearoom palmt de voormalige woonkamer van Laurence in. Je kunt er met vrienden afspreken, maar evengoed met je gezin: de speelhoek garandeert dat er voor kinderen altijd iets te beleven valt. “Ik heb klanten van alle leeftijden: jonge en minder jonge mensen, groepen vrienden of gezinnen, … De tearoom heeft natuurlijk een commerciële functie, maar het sociale aspect is minstens even belangrijk: verschillende generaties vinden er elkaar”, zegt Laurence. “Klanten die voor het eerst komen, voelen zich misschien wat onwennig, want ze moeten effectief aan mijn voordeur aanbellen, maar dat gevoel ebt snel weg”, lacht de trotse eigenares.  

Een zaak beginnen in je eigen huis, is dat wel zo verstandig? “Ik vind het persoonlijk een prachtidee. Ik hoef de trap maar af te dalen en ik ben op mijn werk. In het begin zocht ik wel naar een handelspand, maar daar hing een altijd stevig prijskaartje aan vast. Mijn zus opperde dat ik mijn tearoom toch eigenlijk perfect thuis kon installeren, en ze had gelijk”, verklaart Laurence.

Het licht zien in Spa

Na haar marketingcarrière wou Laurence een nieuwe richting uit. “Ik hield van mijn werk, maar de laatste jaren hunkerde ik meer en meer naar een job die beter aansloot bij de waarden die ik belangrijk vind. Tijdens een weekendje in Spa, terwijl ik in een supergezellige en knusse tearoom zat, wist ik plots: ‘Dit is wat ik wil doen!’”.

Een hele ommezwaai, dus, maar Laurence ging niet overhaast te werk. “Ik was helemaal niet thuis in de horeca, dus ben ik rustig begonnen, met taarten. Intussen heb ik meer zelfvertrouwen en is mijn aanbod flink uitgebreid”, vertelt ze.

Nieuwe baan, vertrouwde vaardigheden

La Table de Miss Lau heeft een eigen website en Facebookpagina. Laurence: “Vandaag de dag kun je simpelweg niet meer zonder de sociale media. Ik ben dan ook actief op Facebook, waar ik mijn klanten op de hoogte hou van de activiteiten die ik organiseer.” De vaardigheden die Laurence in haar vorige professionele leven opdeed, komen nu goed van pas: “Ik ben gestopt met reclame maken voor anderen, en maak nu reclame voor mijn eigen zaak.” Dankzij de Bancontact-app hoefde Laurence niet eens in betalingsapparatuur te investeren: “Je moet gewoon de app downloaden en een QR-code scannen – superhandig! En je betaalt amper iets voor de transacties.”

Vandaag de dag kun je simpelweg niet meer zonder de sociale media
Carpe Diem: geniet en laat genieten

“Ik was op een punt in mijn leven aanbeland waarop ik een hele nieuwe richting kon inslaan: mijn dochters zijn groot, ik kan terugblikken op een prachtige professionele carrière, … Ik had zin om aan mezelf te denken, om me te ontplooien en mijn geluk met mijn omgeving te delen”, glundert Laurence. Haar motto? “Geniet van het leven, wees gelukkig en laat anderen meegenieten van jouw geluk!”

Doe wat je graag doet, en de rest komt vanzelf

Voordat ze haar tearoom kon openen, moest Laurence een administratieve mallemolen door. Toch kwam alles op zijn pootjes terecht. Ze raadt gelijkgestemden aan om te doen wat ze graag doen. “Je moet jezelf uiteraard goed voorbereiden en je administratie verzorgen, maar het gaat erom je hart te volgen. Je klanten merken het als je doet wat je graag doet, en dan kan je project niet anders dan slagen”, besluit Laurence.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.