Local hero

Les Coins de Champ, een paradijsje voor groenten en fruit!

Negen jaar geleden lanceerden Pia Monville (43) en Cédric Melin (44) hun project 'Les Coins de Champ' in Court-Saint-Étienne. Ze verkopen fruit en groenten uit kleinschalige landbouw die elke levensvorm (planten, dieren, mineralen en mensen) respecteert. Pia en Cédric ontvingen ons op hun 'hoekje van het veld' om hun project, hun overtuigingen en ervaringen toe te lichten aan de hand van een heleboel nuttige adviezen. Volg de gids!

Les Coins de Champ, een bloeiend project

Pia en Cédric zijn partners, op en naast het veld. Samen stortten ze zich op groenteteelt en het kweken van biologische aardbeien. Cédric, industrieel ingenieur in de tuinbouwkunde, wilde graag op een andere manier aan landbouw doen, de commerciële principes van een aantal grote landbouwers indachtig. Dankzij zijn professionele ervaring – hij werkte als adviseur voor aardbeientelers in Gembloux – was aardbeienteelt een voor de hand liggende keuze. 'We hebben deze onderneming samen opgericht. We begonnen met aardbeien en pompoenen, maar nu verbouwen we zeventig verschillende soorten groenten en kunnen we allebei van ons project leven', legt Cédric uit. 'Cédric werkte van bij het begin voltijds aan het project, terwijl ik nog drie à vier jaar ergens anders heb gewerkt. Nu werken we allebei al vijf jaar fulltime aan ons project', verklaart Pia.

Landbouw met respect voor het leven

Pia en Cédric bewerken samen een aantal percelen in Court-Saint-Étienne. Ze werken samen met landbouwers uit de traditionele sector, waardoor ze een brug hebben kunnen slaan tussen de twee landbouwmodellen - die overigens niet vaak met elkaar in aanraking komen. Ze wilden absoluut biologische producten aanbieden, gekweekt met respect voor de natuur en alle levensvormen. 'Zo ontwikkelden we een geheel andere manier van werken', legt Cédric uit. Pia en Cédric hadden niet zomaar biologische producten voor ogen, maar producten die ook goed zijn voor de gezondheid van de consumenten. 'We willen het traditionele idee overstijgen', voegt Pia toe. 'Bio is goed voor de gezondheid van de consumenten, van de aarde, van de dieren en eigenlijk van het hele ecosysteem.' Menselijke relaties staan centraal in hun onderneming: 'Als een hecht netwerk samenwerken met iedereen rondom ons, vinden we heel belangrijk', vertelt Cédric nog.

Andere handel

Pia werkte eerst ver weg van de landbouwsector, als econoom in Brussel. Zij bestudeerde het economische aspect dus nauwkeurig en vertelt: 'Mij interesseerde de "andere manier" van handel drijven vooral.' Volgens welk principe werkt Les Coins de Champ dan? Ze stimuleren rechtstreekse verkoop en werken enkel in korte circuits. De producten worden enkel verkocht in en rond Court-Saint-Étienne. 'Uit je beroep kan je nog zoveel meer halen dan enkel geldgewin', gaat Pia voort. 'Een deel van de productie wordt gebruikt in de biopakketten die we iedere week verdelen, de aardbeien worden in het seizoen rechtstreeks op straat verkocht. Een ander deel gaat naar de coöperatie Agricovert, die we zeven of acht jaar geleden hebben opgericht, samen met een twintigtal andere bio-kwekers en -telers. Tot slot is er ook een deeltje bestemd voor zelfpluk en werken we samen met een aantal kleine winkels', legt Pia uit.

De wereld veranderen ... naar eigen vermogen

Waarom zetten Cédric en Pia de stap naar biologische tuinbouw? 'Dat was Pia', zegt Cédric zonder aarzelen. 'We hadden al lang plannen, maar zij was diegene die me overhaalde en zei "We beginnen eraan!"' Het koppel heeft al wel wat obstakels moeten overwinnen sinds ze hun onderneming uit de grond stampten. Cédric stelt ons gerust: 'Niets onoverkomelijks hoor.' 'Ons werk is nooit helemaal gedaan, en dat maakt het boeiend', voegt Pia nog toe. 'Al hoop ik dat we op lange termijn een beter evenwicht kunnen vinden tussen het werk en ons privéleven', besluit Cédric.

Een werk met vallen en opstaan

Tegenwoordig zijn Pia en Cédric helemaal één met hun werkfilosofie. 'Het is cruciaal om een zinvol project te hebben en plezier te halen uit je werk. Geld is een nuttig middel, maar mag nooit het doel zijn', vertelt Cédric. Hebben ze nog tips? 'Je kan nooit te goed voorbereid zijn', lacht Pia. 'Een goede planning en voldoende raad zijn belangrijk, maar je moet ook gewoon durven en ervoor gaan.' 'Je moet ergens beginnen', beaamt Cédric. 'De perfecte omstandigheden bestaan niet. Nu pas, na negen jaar, voelen we ons echt helemaal gerust.'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.