Local hero

Nazka Mapps: interactieve kaarten met een maatschappelijke impact

Op een steenworp van het station van Leuven ligt het kantoor van Nazka Mapps, de onderneming van drie bio-ingenieurs én vrienden Han Tambuyzer, Ides Bauwens en Nicolas Dosselaere. Met hun interactieve kaarttoepassingen willen ze een positieve invloed uitoefenen op de huidige en toekomstige maatschappij. Van brainstormsessies in een caravan tot straffe projecten: laat je inspireren door hun indrukwekkende parcours.

Een beetje zoals Google Maps

De naam Nazka is afgeleid van de Nazcalijnen in Peru. Die greppels werden meer dan 2000 jaar geleden aangelegd door de Nazca-indianen en vormen – als je ze vanuit de lucht bekijkt – eenvoudige maar gigantische figuren. “Dat komt wat overeen met onze aanpak”, verklaart Han. “Je moet uitzoomen om het grotere perspectief te zien, net zoals bij kaarten.” Nazka Mapps is een beetje zoals Google Maps maar dan met extra data erop”, legt Ides uit. “We geven die data op een toegankelijke manier weer, zodat je geen expert hoeft te zijn om onze interactieve kaarten te interpreteren.”

Nazka: maps that matter

Het motto van Nazka is ‘We make maps that matter’. De stichters willen kaarten creëren die maatschappelijk relevant zijn. “We bekijken alles door een duurzame bril. Daarom werken we voornamelijk rond mobiliteit, gezondheid en klimaat”, vertelt Han. “Zo hebben we ook een eigen product genaamd aircheckr”, gaat Ides verder. “Daarbij genereren we luchtkwaliteitsgegevens tot op straatniveau, die we dan aanbieden aan bedrijven om te hergebruiken in andere applicaties. Zo kun je dankzij onze gegevens bijvoorbeeld checken hoe gezond je looproute is.” Die recyclage van gegevens vinden de ondernemers ontzettend belangrijk. “Op onze vorige job merkten we dat data vaak in de kast bleven liggen wanneer een project was afgelopen. Zonde is dat!”, meent Han.

Daarnaast heeft Nazka de Global Wind Atlas ontwikkeld. “Daarmee kun je onder meer in derdewereldlanden onderzoeken op welke plaatsen je het best een windmolenpark bouwt”, legt Ides uit. Dankzij hun project Naar jobs in de haven vinden de vele werkzoekenden in Antwerpen dan weer – letterlijk – hun weg naar de verschillende jobs in de haven. “We hebben de gegevens van de VDAB, de stad Antwerpen en de haven van Antwerpen gecombineerd, waardoor je in een oogopslag ziet hoe je het best op de verschillende locaties geraakt”, zegt Han.

Brainstormen in de Nazkaravan

Het trio achter Nazka studeerde samen en werkte uiteindelijk ook bij hetzelfde bedrijf, tot het op een dag het heft in eigen handen wou nemen. “We zijn dan enkele weekends op rij gaan brainstormen in een caravan in de Ardennen. Dat was héél leuk”, vertelt Ides al lachend. “Daar in de ‘Nazkaravan’ is ons idee ontstaan. Als drie bio-ingenieurs hadden we wel vlotte communicatievaardigheden – niet zo vanzelfsprekend in de IT-sector – maar nog geen IT-ervaring. Daarom hebben we ons eerst bijgeschoold. Zo konden we de eerste projecten helemaal zelf dragen. Pas toen we onze limiet hadden bereikt, hebben we echte developers aangenomen”, vertelt Han. “De juiste mensen vinden is trouwens onze grootste uitdaging. De specifieke skills die wij zoeken zijn héél gegeerd”, zegt Ides nog.

We bekijken alles door een duurzame bril. Daarom werken we voornamelijk rond mobiliteit, gezondheid en klimaat
Je eigen ritme bepalen

Han en Ides werkten vroeger als bediende, en merken nu dat zelfstandig zijn heel wat voordelen biedt. “Het is zó fijn om je leven zelf te kunnen invullen en je eigen ritme te bepalen – zeker als je een gezin hebt. Natuurlijk neem je dan veel zaken mee naar huis en draag je een grote verantwoordelijkheid, maar de voldoening is ook heel groot”, zegt Han. “Ik heb de sprong gewaagd op het moment dat ik verhuisde en een tweede kind kreeg. Alles veranderde, behalve mijn vrouw”, vertelt Ides al lachend.

Ook de werkomgeving en -regeling van Nazka vult het trio creatief in. “Maandag en vrijdag werken we van thuis uit, dinsdag en donderdag werken we in ons nieuwe kantoor in Leuven en op woensdag gaan we met z’n allen in Mechelen werken”, vertelt Ides. “En elke ochtend doen we een ‘Scrum’-meeting”, gaat Han verder. “Dan vertellen we elkaar waaraan we zullen werken en met welke problemen we nog kampen. Zo kunnen we veel sneller schakelen.” Een bedrijfswagen moeten de werknemers van Nazka niet verwachten. “Dat vinden we achterhaald”, zegt Han. “Door de trein te nemen naar klanten winnen we trouwens tijd!”

Laat je niet afleiden

“We horen vaak hoe ‘chic’ het is dat we ons eigen bedrijf hebben opgericht. Maar eigenlijk moet je het gewoon durven”, zegt Ides. “Je kunt toch nooit op voorhand weten hoe het zal aflopen.” Volgens de oprichters van Nazka moet je ook te rade gaan bij andere ondernemers. “Je zult veel advies krijgen, maar probeer alleen de dingen te onthouden die op jou van toepassing zijn. Laat je niet afleiden door succesverhalen, maar ga je eigen weg. Niet iedereen moet de nieuwe Facebook worden. Al mag je natuurlijk wel ambitieus zijn”, sluit Ides af.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.