Local hero

QuPlace, voor geolokalisatie zonder batterij of abonnement

Sébastien Poliart (38 jaar) startte in 2014 met QuPlace in Doornik. QuPlace is een voorziening voor geolokalisatie, waarmee je je kinderen, huisdieren, reiskoffers en andere persoonlijke voorwerpen snel en doeltreffend kunt terugvinden. Ontdek dit even eenvoudige als revolutionaire product en de levensloop van Sébastien, die ons in zijn kantoor ontvangt.

Ideeën komen door te kijken naar de wereld die ons omringt

Als vrijwilliger bij het Rode Kruis kreeg Sébastien vaak te maken met verdwaalde kinderen of met mensen die het bewustzijn hadden verloren maar niet de vereiste documenten op zak hadden waaruit kon worden afgeleid welke specifieke verzorging zij mogelijk nodig hadden. Dat bracht hem op het idee een eenvoudig en doeltreffend geolokalisatiesysteem te bedenken dat niet alleen aan de eigenaar van een voorwerp of dier of de verantwoordelijke voor een verdwaalde persoon maar ook aan de vinder nuttige informatie kon verschaffen. "Om het even wie kan met zijn smartphone de QR-code op een armband, een koffer of een huisdier scannen", legt Sébastien uit. De telefoon stuurt een signaal naar de eigenaar en krijgt meteen diens contactgegevens. We willen echt vertrekken van een andere technologie dan wat er nu al bestaat. Zo is het geen probleem als het armbandje in water, zand of modder terechtkomt, want er zit geen elektronica in." Sébastien wilde ook geen abonnementssysteem, want dat zou de gebruikers verplichten maandelijks te betalen voor een product dat ze niet voortdurend gebruiken. "De signalen worden via sms en e-mail gestuurd. Bij aankoop krijgt iedereen een quotum van zes sms'en die men kan aanvullen tegen de prijs van een sms", licht hij toe. "Heb je geen sms meer over op je account, dan wordt altijd nog de mail verzonden."

QuPlace is een systeem voor geolocatie zonder straling, zonder batterij en zonder abonnement.
QuPlace, een lokaal, duurzaam en moduleerbaar product

QuPlace is verkrijgbaar op verschillende dragers: een armbandje, een medaillon voor huisdieren, een bagagelabel en wegwerparmbanden voor festivals en andere evenementen. De voordelen ervan zijn amper te tellen. Niet alleen werkt QuPlace zonder straling, zonder batterij en zonder abonnement, het gaat ook om een stevig, duurzaam, lokaal product dat uiterst gemakkelijk te activeren en vooral moduleerbaar is. "Het product activeren is doodeenvoudig", legt Sébastien uit. "Wanneer je het product koopt, kun je het meteen scannen. Ofwel heb je al een account en dan wordt het eraan toegevoegd. Ofwel moet je een account aanmaken met je e-mail en een wachtwoord. Vervolgens geef je het armbandje een naam, je koppelt er een telefoonnummer aan en van dan af werkt het. Daarna kun je gegevens toevoegen over de bloedgroep, allergieën of alle mogelijke andere informatie die je nuttig acht. De eigenaar kan ook meerdere verantwoordelijke personen toevoegen, dus als een kind bijvoorbeeld op weekend gaat met zijn grootouders, kunnen de signalen omgeleid worden naar een telefoontoestel van die grootouders. Het concept is met andere woorden buitengewoon moduleerbaar. Desnoods kun je de gegevens vijftig keer op een dag wijzigen!" Kers op de taart is dat de signalen worden verzonden in de taal van de telefoon waarop ze worden ontvangen. Sébastien: "Als een Engelsman de armband van een verdwaald Nederlandstalig kind scant, zal hij de informatie en de contactgegevens van de ouders in het Engels kunnen lezen."

Met een ondernemersgeest heb je zin om veel uit de grond te stampen

Dat Sébastien besloot met QuPlace te starten, komt doordat hij vanuit zijn ervaring – niet alleen als vrijwilliger maar ook als ondernemer – besefte dat het product zou kunnen werken. "Zeven jaar geleden heb ik een fotozaak opgericht en ik had dus al een mooi netwerk uitgebouwd", legt hij uit. "Dat maakt de zaken een heel stuk makkelijker." Het product is reeds commercieel. Het wordt verdeeld in Frankrijk, België en Zwitserland, maar ook online en in een aantal winkels. "Alle adressen vind je op onze website", aldus Sébastien.

"We kennen elkaar niet, maar dankzij u heb ik vorige week mijn hond teruggevonden."
Een onderneming gaat dood als ze niet evolueert

QuPlace laten evolueren en groeien is voor Sébastien natuurlijk een doelstelling. Volgens hem "gaat een onderneming onvermijdelijk dood als ze niet evolueert". Maar om te evolueren moet je er in de eerste plaats plezier aan blijven beleven. "Als je er geen plezier aan beleeft, blijf je ter plaatse trappelen", meent hij.

Elke dag weer een uitdaging

Om ondernemer te worden moet je nieuwsgierig zijn, je product uitproberen en veranderen. Fouten maken is met andere woorden een onderdeel van het opstartproces. "Je ontdekt de fouten die je hebt gemaakt en omringt je met mensen die ervaring hebben en die je zullen helpen om ermee door te kunnen gaan", legt Sébastien uit. Belangrijk voor hem is vooral dat je ervoor durft te gaan. "Als je er niet voor durft te gaan, krijg je later spijt. Maar om te evolueren en te groeien moet je je goed omringen."

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.