Local hero

‘Play hard, work harder’: Take 5 and play zorgt voor meer teamspirit

In 2003 plaatsten Tom en Rudi hun eerste voetbaltafel in een jeugdhuis in Halle. Vijftien jaar later is hun bedrijf in caféspelen geëxplodeerd én bedienen ze met Take 5 and play een heel ander segment, namelijk bedrijven. Zo zorgen zij niet alleen voor een leuke lunchpauze, maar ook voor meer teamspirit. Tom vertelt je over de weg die ze hebben afgelegd en wat ze daar zoal uit geleerd hebben.

Wanneer je hobby je beroep wordt

Tom en Rudi speelden tafelvoetbal bij dezelfde club in Balen. Tom, destijds Belgisch kampioen, was leerkracht wiskunde, maar wou al langer zelfstandige worden. “Toen een vriend me vroeg of ik een bedrijf kende dat voetbaltafels verkoopt, zag ik mijn kans om te beginnen. Ik vroeg Rudi of hij eventueel het transport wou doen, aangezien hij beschikte over een bakkersautootje – dat we ‘de zwarte parel’ noemden”, vertelt Tom. In plaats daarvan is Rudi volledig mee in de onderneming gestapt. “We hebben ergens in Scherpenheuvel halsoverkop een voetbaltafel gekocht, zijn die gaan leveren in Halle, en onze zaak was geboren”, zegt hij.

Het aanbod van Take 5 and play is ondertussen uitgebreid met onder meer pooltafels, flipperkasten, arcade games, autoracers en zelfs een XL-voetbaltafel waaraan je met tweeëntwintig personen kunt spelen. Bovendien bieden Tom en Rudi de mogelijkheid om de spellen te personaliseren.

Het personeel als belangrijkste asset

Wie graag komt werken, zal ook beter werken, minder snel thuisblijven én zich meer betrokken voelen bij het bedrijf. Vanuit die veronderstelling zijn Tom en Rudi met Take 5 and play gestart. “Vanaf 2016 kregen we steeds meer vraag vanuit bedrijven. Werkgevers begonnen te beseffen dat hun medewerkers hun belangrijkste asset zijn en wilden daarom meer werkplezier creëren”, zegt Tom. Die nieuwe doelgroep vroeg om een nieuw businessmodel. In plaats van de medewerkers te laten betalen om te spelen, leveren Tom en Rudi een spel dat ze op regelmatige basis onderhouden. “De toegevoegde waarde van Take 5 and play zit ‘m in de full service, de mogelijkheid om één keer per jaar van spel te wisselen en ons uitgebreide aanbod toptoestellen. Wij plaatsen trouwens niet zomaar een spel bij de klant, maar denken mee na over hoe we de teamspirit kunnen vergroten”, gaat hij verder.

“We hebben ergens in Scherpenheuvel halsoverkop een voetbaltafel gekocht, zijn die gaan leveren in Halle, en onze zaak was geboren”
Van klusjesman tot kennis dankzij Take 5 and play

Het gaat Tom en Rudi niet om de spellen op zich, maar om wat ze opleveren. “Zo hebben we ergens een tafelvoetbaltoernooi uitgerold, zodat de medewerkers elkaar beter konden leren kennen. Ze moesten een team vormen met iemand waar ze nog niet vaak mee hadden samengewerkt. Achteraf bleek dat zelfs de klusjesman had deelgenomen aan het toernooi, waardoor de collega’s hem nu herkennen en hem aanspreken op kantoor. En dat terwijl hij er vroeger niet bij hoorde ... Dáárvoor doen we het! Aan een koffieapparaat voer je nu eenmaal niet dezelfde gesprekken als aan een pingpong- of voetbaltafel”, zegt Tom.

Mee met de tijd

Eén ding is duidelijk: de heren van Take 5 and play zitten niet stil. Hun dagen zitten propvol, ze werken ook op zaterdagen en moderniseren daarbovenop continu hun service. “We zijn bijvoorbeeld bezig met een app waarop medewerkers zich kunnen inschrijven voor de toernooien. Rudi heeft ook ledverlichting voor de bodem van de voetbaltafels ontworpen, en die zijn we nu aan het koppelen aan een domoticasysteem. De bedoeling is dat je op termijn bijvoorbeeld camera’s kunt installeren om de matchen te streamen of reclameboodschappen kunt tonen op de bodem van het toestel. Net als alle andere bedrijven moeten wij mee met de digitale revolutie”, vertelt de ondernemer. “Volgens mij ziet de toekomst van Take 5 and play er – net zoals onze camionetten – rooskleurig uit. Werkgevers zullen er alles aan blijven doen om een goede werkomgeving te creëren voor hun talenten”, meent hij.

Made in Belgium

In het magazijn van Take 5 and play is het niet alleen een komen en gaan van leveringen en bestellingen, er worden ook authentieke producten vervaardigd. “Enerzijds herstellen we hier toestellen die we niet ter plekke bij de klant kunnen repareren, anderzijds maken we zelf voetbaltafels. Rudi is schrijnwerker van opleiding en is superhandig. Hij begint met een houten plank en wat metalen poten en een week later rolt er een mooie voetbaltafel van de werkbank – honderd procent handwerk. Die producten zijn dus ‘made in Belgium’ en daar zijn we best trots op”, zegt Tom.

“Gedraag je als een spons als je praat met zelfstandigen. Maar wees ook kritisch. Niet alles wat je hoort, is per definitie waar. Vaak blijft je eigen idee nog het beste”
Wees een kritische spons

“Mijn beste raad voor beginnende ondernemers? Probeer niet meteen álles uit te werken. Beperk je tot die dingen die je nodig hebt om je doel te bereiken”, raadt Tom aan. Wie een eigen onderneming wilt starten kan volgens Tom heel wat leren van mede-ondernemers. “Gedraag je als een spons als je praat met zelfstandigen. Maar wees ook kritisch. Niet alles wat je hoort, is per definitie waar. Vaak blijft je eigen idee nog het beste”, sluit de oprichter van Take 5 and play af.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en krijg de laatste nieuwtjes in je inbox.